Çukurovalı çiftçinin ‘don’ çığlığı meclise taşındı

Adana başta olmak üzer Çukurova Bölgesi’nde çiftçiye büyük darbe vuran ‘don’ olayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, üreticinin yaşadığı büyük zararın karşılanması gerektiğini kaydetti. Meclis genel kurulunda konuşan Dr. Şevkin, geride bıraktığımız birkaç günde sıcaklığın mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle meydana gelen don olayının ne yazık ki zor günler yaşayan çiftçiyi daha çok zora soktuğunu belirtti.

“TÜM ÜRÜNLER ZARAR GÖRDÜ”

Sert çekirdekliler, kavun, karpuz, patates başta olmak üzere neredeyse tüm ürünlerde büyük hasarlar oluştuğuna dikkat çeken CHP’li Dr. Şevkin, “Yaşanan don, özellikle Türkiye karpuz üretiminin yüzde 20’isini, kavunun ise yüzde 12’sini bölgemizde üreten çiftçiye büyük zarar verdi” dedi.
Enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanma, girdi maliyetlerinin sürekli artışının zaten üreticiyi çıkmaza sürüklediğini, zor bir yılda 46 bin çiftçinin tarım topraklarından bu nedenlerle uzaklaştığını ifade eden Dr. Şevkin, “Tüm bunlar düşünüldüğünde bu don olayında çiftçinin acilen desteklenmesi gerekiyor. Üreticimizin zararı acilen tespit edilmeli ve zarar karşılanmalıdır. Borçları faizsiz ertelenmeli, başka ürünlere yönelebilmesinin önü açılmalı, ayrıca dondan zarar gören ürünler de sigorta kapsamına alınmalıdır” dedi.  CHP’li Dr. Şevkin, Adana’da iki dönem milletvekilliği yapmış, bölgenin sorununu bilen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’yi acilen göreve çağırdı.