Çukurova Çiftçisinin Mağduriyeti Giderilsin

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda yaptıüı konuşmada Adana Yüreğir’de son günlerde gece saatlerinde hava sıcaklığının - 2 dereceye kadar düşmesi sonucu kavun, karpuz, domatesin yanı sıra özellikle turfanda patates tarlalarında büyük hasar yaşandığını kaydetti. 

"Ürünlerin Yüzde 50'si Dondu" 

Zirai don nedeniyle patateste yüzde 50 oranında verim kaybı beklendiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti: 

Normalde dönüme 4-5 ton verim beklenirken, don yüzünden 2 veya 2 buçuk ton verim alınabilecek . Yüksek girdi maliyetleri altında üretmeye çalışan çiftçimiz dönüm başı 10 bin TL maliyeti olan tarlalardan para kazanamayacak. Para kazanmak bir yana üreticinin maliyetini çıkarması bile çok zor olacak. Mayıs ayının başında yapılması beklenen hasat da patatesin yaprakları kuruduğu için ertelendi. Yapraklar yeniden filizlenmesi gerektiği için haziran ayına kaldı. 

"Zirai Don Sigorta Kapsamına alınsın"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin, 'üreticileri destekleyeceğiz' sözüne istinaden; eken, üreten, katma değer sağlayan Çukurova çiftçisi destek istiyor. Çukurova çiftçisi mağduriyetinin giderilmesini, en azından zirai donun sigorta kapsamına alınmasını bekliyor.