Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, sokaklarda yaşayan evsizler, yoksul aileler, işsizler, çöpten beslenen insanlar, pazar artıklarıyla yaşama tutunmaya çalışan vatandaşların sorunlarının belirlenip çözüm üretilmesi amacıyla ‘Araştırma Önergesi’ hazırladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Türkiye genelinde yaşanan büyük sorunun çözümü için araştırma komisyonu kurulmasını talep eden Dr. Şevkin, ülke kaynaklarının doğru kullanılması durumunda tüm vatandaşların eşit, adaletli ve insan haklarına yaraşır bir yaşam süreceğine inandığını kaydetti.

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin

“SESSİZCE ÖLEN VATANDAŞLARIMIZ VAR”

Türkiye’nin hemen her ilinde yürek burkan görüntülerle karşı karşıya kalındığını, pazar artıklarını toplamaya çalışan, çöplerden beslenen, evi barkı olmayıp sokaklarda yaşam mücadelesi veren vatandaşların varlığını görmezden gelen bir anlayışla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “İktidar, yabancı ülkelere yardım yaptığını söylemekle övünüyor ama ülkemizde işsizliğin önü alınamıyor, vatandaşlarımız abartmadan söylüyoruz ki evlerine artık ekmek götüremiyor. Sokakta kalan bir çok vatandaşımız, çocuklarının karnını doyurmak isteyen aileler, soluğu; çöp tenekelerinin, çöp konteynerlerinin yanında alıyor” diye konuştu.

Araştırma önergesinin gerekçesinde sessizce yaşayan, sessizce ölen vatandaşların dramına da dikkat çeken Dr. Şevkin, sivil toplum örgütleri tarafından yapılan çalışma neticesinde Türkiye genelinde ‘evsizler’ olarak adlandırılan 70 bin kişinin yaşadığının görmezden gelinemeyeceğini vurguladı.

“ÇÖPTEN YİYECEK, ÜLKEMİZİN AYIBIDIR”

Son 18 yıllık süreçte milyonlarca vatandaşın yaşama, sağlıklı gelişim, beslenme, ihmal ve istismara karşı korunma, barınma ve eğitim haklarından mahrum bırakıldığını, her 3 çocuktan birinin ısınma hakkından bile yoksun kaldığını dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:

Ülkemizdeki işsiz sayısı 10 milyonu geçti. 21. yüzyılda çöpten yiyecek toplayan insanlarımızın varlığı ülkemizin ayıbıdır. Birileri ‘yoksulluk yok’ diyor. Birileri, ‘kuru ekmek karın doyurur’ diyor. Birileri, ‘abartıyorsunuz’ diyor. Birileri bedava ekmek dağıtılmasını, birileri de halk ekmek büfelerinin sayısının arttırılmasını engelliyor ama maalesef yapılan bir araştırmaya göre Türkiye genelinde sokaklarda ‘evsizler’ olarak adlandırılan en az 70 bin kişi yaşıyor. Farklı sebeplerle evsiz kalmış, umutsuzluk ve çaresizlik içinde sokakta yaşayan insanlar ne yazık ki sadece donarak hayatlarını kaybettikleri zaman kamuoyunun gündemine geliyor. İstisna olanların haricinde herhangi bir şekilde haber değeri bile taşımıyorlar. Sessizce yaşıyor, sessizce ölüyor ve sessizce kimsesizler mezarlığına defnediliyorlar. Bunun yanı sıra işsiz, yoksul binlerce aile de evlerine ekmek götüremiyor. Son dönemlerde Covid-19’un da olumsuz etkisiyle işsiz kalan vatandaşlarımızın intiharlarına da tanık oluyoruz.
Artık insanlarımızın çöp poşetini karıştırıp çöpleri yediğini görmenin sıradan hale geldiği Türkiye’de açlık sınırı 2 bin 500 liraya dayandı ama ülkede asgari ücret halâ 2324 lira. Yoksulluk sınırı 7 bin lira seviyesinde. Yoksul aileler elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyemez hale geldi. Sosyal devlet ilkesinden hareketle ülkeyi yönetenler ülkemizin hangi kentinde olursa olsun hiçbir insanımızı aç açıkta bırakmayacak politikalar üretmek zorundadır. Hiçbir çocuğumuz, vatandaşımız yatağa aç girmesin, çöpten beslenmesin, pazar yerlerindeki artıkları toplamasın diye mücadele edilmelidir. Ülkemizin kaynaklarının doğru kullanılması durumunda tüm vatandaşlarımızın eşit, adaletli ve insan haklarına yaraşır bir yaşam süreceğine olan inancımızla, sokaklarda yaşayan evsizler, yoksul aileler, işsizler, çöpten beslenen insanlar, pazar artıklarıyla yaşama tutunmaya çalışan vatandaşlarımızın sorunlarının belirlenip çözüm üretilmesi meclisimizin araştırma komisyonu kurmasını talep ediyoruz.