Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, göreve gelir gelmez belediyedeki araç savurganlığına nokta koydu. Başkan yardımcıları ve belediyede görevli tüm müdürlerin makam araçları alındı, özel şoför  uygulaması kaldırıldı. Ayrıca Adana’ya gelen hiçbir konuğa belediyeden araç gönderilmemesi de kararlaştırıldı. Uygulamaya bizzat öncülük eden Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin kamu hizmeti dışındaki özel gezi ve özel işlerine kendi kişisel aracını kullanarak gitmeye başladı. Çetin, “Bir dostun özel davetine kendi aracımla gitmem kadar doğal ne olabilir ki” diyerek uygulamayı savundu.

NE YARDIMCILARA NE DE MÜDÜRLERE

‘Kamuda araç devrimi’ denebilecek uygulama Çukurova Belediyesi’nde görevli her yöneticiyi kapsadığı için ilk olarak dört başkan yardımcısına tahsis edilmiş olan makam araçları kaldırıldı, tüm birimlerin müdürleri ve bazı şeflerin kullanımına tahsis edilen araçlar alındı. Belediyeye geliş ve gidişlerini bile kendi özel araçlarıyla veya toplu olarak yapmaya başlayan başkan yardımcılarına müdürler de uydu. Yeni uygulama ile belediyede bir ‘araç havuzu’ oluşturuldu. Herhangi bir yönetici, veya çalışan, hizmete dönük araç ihtiyacı duyduğunda ‘araç havuzu’ndan araç istemek zorunda.

BİR YILDA 5 MİLYON LİRA TASARRUF

Araç savurganlığını önlemeye dönük uygulama kapsamında ‘binek araç kiralanması’ uygulamasına da son verildi.  Belediye envanterine kayıtlı mevcut resmi araçların hizmet vermede yeterli olduğu saptanınca, kiralanmış ne kadar binek aracı varsa tümü şirketlere iade edildi. Binek araçların şirketlere iade edilmesi nedeniyle hukuki bir sorun çıkmaması için yasal zemin oluşturuldu. Araç savurganlığının kötü bir anlayış olduğuna dikkat çeken Başkan Soner Çetin, “Uygulama ile yakıt masrafı 10’da bire düştü. Bir yılda beş, beş yılın sonunda 25 milyon lira tasarrufu hedefliyoruz” dedi.

“ZİHNİYET DEVRİMİ YAPMAK GEREK”

“Müdür dediğinin altında makam aracı olur” anlayışına “Dur” dedikleri için kimi çevrelerce yadırganabileceğini ifade eden Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Yönetici arkadaşlarımın yeni uygulamaya anlayış ve saygıyla yaklaşmaları sevindirici, eski uygulamanın savurganlığı ise üzücü” diyor: Makam aracı ve kiralamalarda ‘devlet malı deniz…’ anlayışıyla bazı kötüye kullanmalar olmuş. Düşünebiliyor musunuz, piyasa rayicinin tam yüzde 700 kat daha fazlasına araç kiralanmış. Anında talimat verdim ve uygulamaya son verdim. Belediyenin aracı kamu hizmeti için vardır, hiç kimsenin özel işlerinde kullanılamaz. Bir zihniyet devrimi yapmak gerekiyordu, başladık, hayırlı olsun.”