CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM’de görüşülen Bankacılık Kanun Teklifi’nde CHP Grubu adına konuştu. Teklifin yine torba yasa mantığıyla, Saray’ın maharetiyle hazırlandığını kaydeden Bulut, iktidarın torbayı doldurmak için çevresine fayda sağlayacak her türlü maddeyi içine koyduğunu ama bir tek bir şey yapmadığını, “milletin torbasını doldurmayı” unuttuğunu belirtti. 

"MİLLET İTTİFAKI BELEDİYELERİNE FAHİŞ ÖDEME ÇIKARILDI"

İktidar partisinin 2019 yerel seçimlerini kazanmak için verdiği vaatlerin hepsinin havada kaldığını belirten Bulut, şöyle devam etti: 

“Büyükşehir belediyelerini dize getirmek adına Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan raylı sistemlerin belediyeye devir süreçlerine ilişkin hükümler torbaya koyulmuş. Seçimden önce belediyelerin yapamadığı bu metroları Ulaştırma Bakanlığı’nın üzerine yıktılar. Sonra, belediyeler yapmış gibi şaşalı bir şekilde açılışını yaptılar. 2019 yerel seçimlerinden önce bu projelere ödenen bedel metro hatlarından kâr payı üzerinden yüzde 15 olarak uygulanıyordu. 2019'da büyükşehirleri Millet İttifakı'nın belediye başkanları kazandı, maç oynanırken kuralları değiştirdiler. Partili Cumhurbaşkanına bunun yetkisini de devrettiler ve seçimlerden hemen sonra 1 Mayıs 2019'da kararname çıkardılar, dediler ki: "Bundan sonra bu ödemeleri kâr payından değil, İller Bankası üzerinden tahsil edeceğiz." Oran ne? Yüzde 5.  Kâbusları Mansur Yavaş'ın Belediye Başkanı olduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi eski düzenlemeye göre üç yılda 38 milyon verecekti ancak şimdi, bu ödemelerle 903 milyon vermek durumunda kalacak. Bugünkü iktidarın, sarayın karabasanı Ekrem İmamoğlu'nun Belediye Başkanı olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2016-2019 yıllarında toplam 3 milyon lira ödeme yaptı; şimdi yapılan ödeme 323 milyon lirayı buldu. Antalya Büyükşehir Belediyesinden de230 milyon lira daha fazla kesinti yaptılar.” 

"TEK İSTİSNA ADANA"

Türkiye'deki mevcut metro ve raylı sistemlerin tek istisnasının Adana olduğunu belirten Bulut, Adana metrosunun 2'nci etabının 2022 Yılı Yatırım Programı'na alınmadığını, Millet İttifakı Zeydan Karalar'a oy verdi diye vatandaşın cezalandırıldığını bildirdi. Bulut, “Adana'nın şehir içi trafiğini kolaylaştıracak metro 2'nci etabına; planın durumuna, yapılışına onay veren ama masasında bu imzayı atmayan Cumhurbaşkanı, Adanalıları cezalandırıyor. Cezalandırsınlar ama Adana halkı cezasını sandıkta verecek, hiç merak etmeyin” dedi. 

"SİYASİ SAHTEKARLIK"

Zamanında metroları vadedip yapmayan belediyeler yerine, Millet İttifakı belediyelerinden, yüzde 30-yüzde 40 daha fazlasıyla alındığını belirten Bulut, bu yapılan işin siyasi sahtekârlık, siyasi üçkâğıt olduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesi’nin, Cumhurbaşkanına verilen yetkinin sınırlı olmadığından yola çıkarak geçmişte bu düzenlemeyi iptal ettiğini ancak bu yasanın tekrar Meclis’e getirildiğini ifade eden Bulut, şöyle devam etti: 

Biz eski metroların parasını belediyelerden alacağız ama bu yasayla birlikte "Canımız istediği metroyu belediyelere vereceğiz, istemediği metroyu da Bakanlığa bırakacağız..." deniliyor. Burada işletmesi zarar edenler belediyeye, kâr edenler ise Bakanlığa kalacak. Buna ilişkin bir söz var: Hilekârdan yumurta alan içinde sarısını bulamazmış; siz de zorla yumurta satıyorsunuz, hem de içindeki sarısını alarak; bu olayın özü budur.  Ayrıca, İstanbul Havalimanı metrosunun yapımı devam ediyor, bunu da belediyeye devretmemek için bu yasal düzenlemeyi hazırlıyorsunuz. Burada tüm yapılanlar bir paralel yapı oluşturmaktan başka bir şey değil. 

"İLBANK SADECE İKTİDAR BELEDİYELERİNE DESTEK VERİYOR"

Siyasi iktidarın 2019 yerel seçimlerinden sonra yönetmeliklerle torba yasalarla, belediyelerin yetkilerini elinden almak için çalıştığını belirten Bulut, “İLBANK geçen yıl yerel yönetimlere 2 milyar 721 milyon TL destek olmuş, bu kaynağın ve yapılan desteğin yüzde 94'ü Cumhur İttifakı'na ve kayyum belediyelerine. 191 belediye projesine yüzde 100 hibe vermiş, bunun da tesadüf ki yüzde 99'u Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine. Millet İttifakı belediyelerine kalan ise sadece yüzde 1. İşte, bu iktidarın adaleti bu. Yine yerel seçimlerden sonra belediye şirketlerine atama yetkisini Meclise verdiler, ulaşım koordinasyon yetkisini merkezî hükûmete verdiler. İstanbul Galata Kulesi'ni, Ordu Gülyalı Balıkçı Barınağı'nı da belediyelerin elinden aldılar. Tetikçi müfettişlerle belediyelere de müdahale ettiler. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman kendi şikâyet etti, iktidar onu görevden aldı” dedi. 

"CEYHAN’DA FETÖ TAKTİĞİ"

Benzer şekilde Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın YSK eliyle Belediye Başkanlığının düşürüldüğünü belirten Bulut, şöyle devam etti:

Seçilmiş Belediye Başkanının tutuklanmasına sebep olan "tape"lerden isimleri çıkardılar ve mahkemeye sundular; isim çıkarıldığı için sanki rüşvet alan belediye başkanı gibi ifade ettiler. Kadir Aydar dört buçuk ay hapis yattıktan sonra mahkeme "tape"lerin ilk hâlini istedi ve orada "Rüşvet verildi." diye ifade edilen başka bir isim olduğu ortaya çıktı. Allah'tan ki namuslu bir hâkim vardı orada, eğer o olmasaydı geçen dönemde olduğu gibi Ergenekon ve Balyoz'da vicdanı kuruyanlar bu dönemde de bu arkadaşımızı hâlâ hapiste tutacaktı. Bu yapılanlar FETÖ'cü anlayışın bir tekerrürü;  FETÖ'cü anlayış belli ki devam ediyor. 

"BAŞARAMAYACAKSINIZ"

Kadıköy'de zabıtalara CİMER üzerinden soruşturma açıldı, sanki tüm belediyeye operasyon varmış gibi gösterildi. Maltepe'de, 2018'deki takipsizlik kararı verilen dosyayı yeniden yürürlüğe soktular. Bodrum Belediyesinden evrak istediler, o evrakı almaya 50 polisle gittiler, tümüyle bir algı operasyonu. Yaptıkları algıyla belediyelerimizi kirletemiyorlar, onların başarısına engel olamıyorlar ama siyaseti ve kendilerini lekeliyorlar. Bu bir cezalandırma süreci değil; bu, AKP'nin ayıplı sürecidir. Şimdiye kadar başaramadınız, bundan sonra da başaramayacaksınız.