ADANA Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkında İçişleri Bakanlığı’nca açılan soruşturma veya soruşturma izni verilmesine yönelik idari uygulamalara, yargıdan “tokat” gibi yanıtlar gelmeye devam ediyor. Danıştay Birinci Daire, Başkan Durak ve 9 bürokratı hakkında verilen soruşturma iznine “dur” dedi. Danıştay Birinci Daire kararında, siyasi çevrelere de adeta hukuku yeniden anımsatan görüşlere yer verdi.

29 MART yerel seçimleri öncesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, “Adana Tanıtımı Filmi Etkinlikleri ve Adanalı Sanatçılar Halk Konseri Düzenlemesi” işine ait ihale açmıştı. Ancak, İçişleri Bakanlığı, yapılan ön inceleme sonucu, Başkan Durak’ın görev ve yetkisini dönemin Genel Sekreteri Hasan Gülşen’e devrettiği, ilgisiz bir birim ve personeli ihale komisyonuna aldığı iddialarıyla soruşturma izni vermişti.

AYTAÇ DURAK ve 9 bürokratı, bu gelişmeler üzerine Danıştay’a itirazda bulundular. İtirazı görüşüp, karara bağlayan Danıştay Birinci Daire, Esas No: 2010/758, Karar No: 2010/1004 sayılı kararıyla, idarenin bütün savlarını çürüttü. “Belediye Başkanının görev ve yetkilerini devretmek”, “mevzuata aykırı davranmak” gibi iddialarla suçlanan Başkan Durak’ın itirazını görüşen Danıştay Birinci Daire, “… Dosyanın incelenmesinden, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 42. maddesinde, belediye başkanının, görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde yönetici sıfatı bulunan belediye görevlilerine devredebileceğinin hükme bağlandığı…” vurgusunu yaparak, Durak’ın görev ve yetkilerini devretmediğine hükmetti.

MALUM çevrelerin, 29 Mart yerel seçimleri öncesi, sanatçı Ferdi Tayfur’a telif bedeli olarak, Durak’ın belediyeden ödediği iddia edilen 250 milyar liralık iddialar da böylelikle, yargı kararıyla boşa çıkarılmış oldu. Ancak, şimdi gözler, yine aynı çevrelerin daha önce olduğu gibi, Danıştay Birinci Daire’nin, kararına nasıl bir kılıf uyduracaklarına çevrildi. Anımsanacağı üzere, Bakanlık müfettişleri, Durak hakkındaki 28 dosyadan 27’sine soruşturma izni verilmemesi yönünde karar almışlar, ancak, buna karşın, hemen iktidar çevreleri, kamuoyuna, bunun yalan olduğunu şırınga etmeye çalışmışlardı. Fakat, siyasi iktidar ve çevrelerinin tüm bu girişim ve yanıltma operasyonlarına karşın Danıştay Birinci Daire’nin Durak ve yöneticileri hakkında verdiği kararın son derece önemli olduğuna dikkat çekilirken, bu yöndeki kararların gerisinin geleceği belirtildi.