15 Temmuz darbe girişimi gecesi Boğaziçi Köprüsü üzerinde linç edilerek veya vurularak öldürülen askerler Meclis gündemine taşındı. CHP’li Türkmen, linç girişiminde bulunan herkesin tespit edilerek yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirterek, “tüm vicdanlar bunu bekliyor” dedi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından cevaplandırılması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, konuya ilişkin savcılık soruşturması ya da adli takip yapılıp yapılmadığını sordu.

TOPLUM VİCDANINI RAHATLATIN

Önergesinde; darbe girişimi gecesi Boğaziçi Köprüsü üzerinde linç edilerek, vurularak öldürülen askerler ve yakınları ile ilgili medyada çeşitli haberlerin yer aldığını ifade eden Türkmen, “toplum vicdanını derinden yaralayan bu elim olaylarda, linç girişiminde bulunan herkesin tespit edilerek mutlaka yargı önüne çıkarılması gerekmektedir. Aksi takdirde bu olaylar tarihimizin sayfalarında kara bir dönem olarak kalacaktır” dedi.

Linç girişimleri hakkında örnekler de veren Türkmen, şunları söyledi:

“Konuya ilişkin birinci örnek; öldürülen Hava Harp Okulu öğrencisi Murat Tekin’in otopsi tutanağında ölüm nedeninin; ‘vücutta yaygın darp, kesici delici alet yaraları ile boyun baskısı ve ağız burun kapanmasına bağlı boğulma’ olarak tespit edildiği yönündeki haberdir.

Tekin ailesi; 12 gün boyunca haber alamadıkları Murat’ın tanınmaz haldeki cesedini 27 Temmuz’da bulduklarını belirterek, Murat’ın 15 Temmuz günü, eğitim için önce Yalova’ya, daha sonra da ‘tatbikat var’ denilerek otobüsle Boğaziçi Köprüsü’ne götürüldüğünü, çocuklarının darbeci ya da hain olmadığını, onu öldürenlerden şikayetçi olduklarını ifade etmektedirler.

Konuya ilişkin ikinci örnek ise; Kuleli Askeri Lisesi Lojistik Destek Komutanlığı’nda kantinci olarak vatani görevini yapan er Kurtuluş Kaya’nın öldürülmesidir. Kurtuluş’un darbe gecesi komutanlarınca ‘tatbikat var’ denilerek Boğaziçi Köprüsüne götürüldüğü ‘halka ateş et’ emrine uymadığı gerekçesiyle komutanı tarafından vurulduğu sonrasında da kalabalığın elinde linç edildiğidir. Bu konuya ilişkin Kurtuluş’un babası çocuğunu vuran komutan ve sonrasında linç edenler hakkında Savcılığa suç duyurusunda da bulunmuştur”

“Bu iki örnek hakkında yürütülen bir Savcılık soruşturması veya adli takip var mıdır? Olayların failleri tespit edilmiş midir? Her hangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?” diye soran Türkmen, Bakan Bozdağ’a şu soruları da yöneltti:

-Sivil halkın medyaya da yansıyan linç görüntüleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüntülerde linç girişiminde bulunarak suç işleyen kişiler hakkında başlatılan her hangi bir yasal işlem var mıdır?
-Bu iki örnek haricinde bakanlığınıza ve savcılıklara intikal etmiş olan şikayet ve suç duyuruları var mıdır? Var ise bunlar hakkında ne tür bir işlem yapılmıştır? Açıklar mısınız?