KAYNAK: GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ

VATANDAŞ ŞEFFAF BELEDİYE İSTİYOR

Adana’da neredeyse tüm belediyelerin borç batağında olduğunun ortaya çıkmasının ardından gözler belediye başkanlarına çevrildi. Belediye başkanları açığa çıkan borç gerçeğiyle yüzleşmeye çalışırken vatandaşların yerel yönetimlere olan güveni de sarsıldı. Belediye başkanlarından şeffaf, temiz ve adil hizmet bekleyen vatandaşlar, ödedikleri vergilerin nereye harcandığını, hangi hizmetlerin yapıldığını öğrenmek adına başkanlardan gelir gider tablolarının düzenli olarak açıklanmasını bekliyor.

MEZİTLİ’DE ÖRNEK UYGULAMA

Mersin’in Mezitli Belediyesi bu anlamda örnek bir uygulamaya imza attı. Belediye Başkanı Neşet Tarhan, göreve başladığı ilk ay internet yoluyla belediyenin gelir gider tablosunu kamuoyuna açıkladı. Belediye başkanlığının ikinci ayında da Mezitli Belediye binası önüne konulan LED ekranda aynı tablo yayınlanmaya başlandı. İki metre yüksekliğindeki panoda yayınlanan gelir kalemlerini; vergi giderleri, iller bankası payı, kira ve hizmet gelirleri ve diğer gelirler oluştururken, gider kalemleri olarak da şunlar yer almakta; Personel giderleri, işçi, memur, temizlik, park bahçeler, özel güvenlik, fen işleri, (taşeron giderleri) yatırım giderleri, diğer giderler oluşturuyor.

HALK PARANIN NEREYE HARCANDIĞINI BİLİYOR

Belediye Başkanı Tarhan’ın bu uygulaması halk arasında  sürekli olarak dile getirilen ‘Belediyeler bu kadar parayı nereye harcıyor’ sorusuna da yanıt olurken, bankamatikçi çalışanlar, rant çevreleri, ihaleciler gibi konuların sık sık gündeme geldiği Adana’da Büyükşehir Belediyesi  bünyesinde 8 bin 500 kişinin görev yaptığının ortaya çıkması endişelerin ve iddiaların gerçekliğini adeta doğrulayan bir unsur oldu.  Adanalılar da Mezitli Belediye Başkanı Tarhan’ın yaptığı gibi ödedikleri vergilerin büyükşehir ve ilçe belediyelerinde nasıl kullanıldığını öğrenmek istiyor. Diğer bir deyişle, “Mezitli yaptı darısı Adana’ya.”