CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergeleri verdi.
Adana Milletvekili Demirçalı, Başbakan Yardımcısı Babacan’a yönettiği ilk önergede şu sorulara yer verdi:
“Eylül 2011 itibariyle bankacılık sektöründen 215,4 milyar TL borçlanılmış. Bu borcun faizleri enflasyon oranlarına göre yüksek değil mi?
Bu borçlar krize girdiğinde bankalar ne tür tedbirler aldı?
Vatandaşlarımıza kolaylık sağlanıyor mu?
Bu borçların son on yıllık ayrı ayrı yılsonu rakamlarını verir misiniz?”
Adana Milletvekili Demirçalı’nın, Başbakan Yardımcısı Babacan’a yönettiği ikinci soru önergesinde yer verdiği sorular ise şöyle:
“Kamu brüt borç stoku 2002 yılında 257,2 milyar TL iken, 2011 ikinci çeyrekte 519,6 milyar TL’ye çıktığı doğru mu? Her yılın yılsonu borç stok rakamlarını verir misiniz? Doğruysa bu borçlar bu paralar nerelerde kullanıldı?
İç ve dış borçlar 1 TL borca karşılık 1 TL’mı borçlanıldı, yoksa daha yüksek oranla mı borç ihaleleri yapıldı? Yoksa daha fazla mı borçlanıldı? Borçlanmaları denetleyen bir kurumunuz var mı? Denetlenme sayılarınızı alabilirmiyim?”
Adana Milletvekili Demirçalı, Maliye Bakanı Şimşek’e ise şu soruları yönetti:
“Merkezi Yönetim Bütçesi 2002 yılında 51,7 milyar TL faiz ödüyormuş. 2010 yılında 48,2 milyar TL faiz ödemiş. Sekiz yıl içinde faiz maliyetleri düştüğü halde niçin faiz ödemeleri düşmedi? En az 4 kat faiz oranı düştüğü halde faiz giderleri düşmemiş? Borçların 8 yıl içinde 3 yada 4 kat arttığını mı gösteriyor? İzahını yapar mısınız?
Sosyal Güvenlik Kurumlarına aktardığınız meblağ 2002 yılında 11,2 milyar TL iken, 2010 yılında 55 milyar TL civarında bir meblağ, 2011 yılında da 62 milyar TL civarında bir meblağ aktarıldığı görünümüne şahit oluyoruz. SGK’yı bu kadar açığa sebep olanlar idari olarak son 8 yılda kaç kez ve kimler tarafından denetlendi? Maliye Bakanlığı bu açıklara niçin duyarsız kalıyor? SGK yöneticilerini ve evraklarını niçin denetlemiyorlar, niçin siz denetlemiyorsunuz? Denetim olsa bu SGK açıkları olmazdı. En azından son beş yılın SGK açıklarının izahını yapar mısınız?”
Adana Milletvekili Demirçalı, Çalışma Bakanı Çelik’e yönettiği önergede şu ifadelere yer verdi:
“Sosyal Güvenlik Kurumlarına aktarılan meblağ 2002 yılında 11,2 milyar TL iken, 2010 yılında 55 milyar TL civarında ir meblağ, 2011 yılında ise 62 milyar TL civarında bir meblağ aktarıldığı görünümüne şahit oluyoruz.
SGK’yı bu kadar açığa sebep olanlar idari olarak son 8 yılda kaç kez ve kimler tarafından denetlendi? Maliye Bakanlığı bu açıklara niçin duyarsız kalıyor? Çalışma Bakanlığı yıllık denetlemeleri sayısı var mı? Hastanelerin yüzde kaçı denetleniyor? Yeşil kartlıların kartları denetleniyor mu? İptal edilen yeşil kartlı sayısı kaç tane? Yeşil kartlılar niçin genel sağlık sigortası kapsamında tutuldu? Son 8 yıl içinde yeşil kartlıların tedavi giderleri yıllık bazda ne kadar?
SGK yöneticilerini ve evraklarını niçin denetlemiyorlar, niçin siz denetlemiyorsunuz? Denetim olsa bu SGK açıkları olmazdı. En azından son beş yılın SGK açıklarının açıklarının izahını yapar mısınız? SGK Türkiye Bütçesinin büyük bir yarası mı? Çözümü niye geciktirdiniz? Açıkları yapan idareciler aynı makamlarda ve önceki idarecilerde ödüllendirilerek başka makamlara getirilmiyorlar mı? İdari başarısızlık ortada, iradecilerden sorgu sual edilmiyor. Doğru değil mi?