CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Seyhan. Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam Merkez İlçe Belediye Meclisleri tarafından “evsel katı atık bedeli” kararlarının iptal edilmesi için açtığı davanın Adana 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi kararının vatandaş tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

Demirçalı, AKP’li Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ın evsel katı atık bedeli ile ilgili mahkeme kararına itiraz etmesine bir anlam veremediğini belirterek, “Belediyelerimiz mahkemenin evsel katı atık bedelinin iptali kararı olumlu buluyor. Ancak Sayın Çelikcan ne hikmet ise bu karara itiraz ediyor. Sayın Çelikcan’a sormak gerekiyor. Halktan yana mısın? Yoksa vatandaşı canından bezdiren zulüm vergilerden yana mısın?” şeklinde konuştu.

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, evsel katı atık bedelinin iptali ile ilgili siyasi ayrım yapmadan Adana’daki tüm belediye meclislerinin kararının iptali için dava açtığını anımsatarak, AKP iktidarının vergilerle halkın cebine göz diktiğini. 10 yıldır çalışanlar, emekliler, esnaf ve dar gelirlileri canından bezdirdiğini ifade etti. Yüreğir Belediyesi’nin Adana 1. İdare Mahkemesinin iptal kararına 31 sayfalık bir dilekçe ile Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak, evsel katı atık bedeli toplamakta ısrar etmesinin de düşündürücü olduğunu belirten Demirçalı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“İktidar da, AKP’li Yüreğir Belediyesi de halkı düşünmüyor. Belediyelerin öncelikli görevleri bellidir. Vatandaş belediyelerden hizmet bekliyor. Yüreğir Adanamızın en geri kalkış ilçelerinden biridir. Yüreğirli ezilmiş, yoksullukla mücadele etmektedir.  Evine ekmek götürebilmek için çaba göstermektedir. Doğankent Mahallesindeki tablo ortadadır. Kadınlarımız kucağında bebeği ile sabahın karanlığında işe gitmektedir. Okulda olması gereken, eğitim alması gereken çocuklarımız sabahın karanlığında ekmek parası için yollara düşmektedir. Yüreğirli evine ekmek götüremezken çifte kavrulmuş vergileri toplamak hangi vicdana sığmaktadır. Sayın Çelikcan’ın vergileri savunmasını anlamakta güçlük çekiyorum. Sayın Çelikcan’ı halkın yanında olmaya, Yüreğir halkına hizmet etmeye davet ediyorum. Yerel yöneticilerin halkın cebine göz dikmesini yadırgıyorum, kınıyorum. Yüreğir Belediye Başkanı Sayın Mahmut Çelikcan’a ısrarla soruyorum, halktan yanamasın, zulüm vergisini toplamaktan yana mısın?”

CHP Milletvekili Ali Demirçalı, AKP iktidarının 10 yılı aşkın süredir Adana’yı cezalandırdığını, cezalandırmaya da devam ettiğini ifade ederek, “Adana’nın yoksullukta, işsizlikte Hakkari’den hiçbir farkı yok. İşsizlikte ilk sırada geliyor. Sanayi kenti Adana’nın AKP iktidarında geldiği nokta ortadadır.” dedi.

 

YÜREĞİR’DEN 31 SAYFALIK İTİRAZ

 

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı adına evsel katı atık bedelinin iptali için dava açan Avukat Kemal Derin, Adana’da merkez 4 ilçe belediyesinin Evsel katı atık bedelini toplama kararlarına karşı, Temmuz ayında mahkemeye başvurduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Adana 1. İdare Mahkemesi Yüreğir Belediyesi’nin meclis kararına karşı yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. İdare Mahkemesinin kararı sonrasında 5 Aralık tarihli yerel ve ulusal gazetelerde gerek Büyükşehir Belediye Başkan vekili, gerekse Seyhan, Çukurova ve Yüreğir belediye başkanları mahkeme kararının ‘’doğru olduğu’’ yönünde beyanat vermelerine rağmen Yüreğir Belediyesi’nin mahkeme kararına karşı Adana Bölge İdare Mahkemesine 3 Kasımda itiraz yoluna gitmesi öncelikle Yüreğir Belediye Başkanının açıklamasıyla çelişmiştir. Kamuoyuna karşı doğrudur derken mahkemeye verdiği dilekçede bu kararın yanlış olduğunu ileri sürmektedir. Bu da göstermektedir ki, belediyeler bu vergiden mahrum kalmak istememekte ve halkın cebinden haksız yere evsel katı atık bedeli adı altında 2. çöp vergisi toplamaya azim içindeler. “