CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a, temelini attığı Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk’ün örnek proje olarak tanıttığı Kıyıkent evlerinin imar ve uygulama planlarının olup olmadığını sordu. Demirçalı, “Ruhsatı alınmamış, kaçak statüsündeki bir temel atma törenine alet edilmenizi nasıl karşılıyorsunuz, bu durumda ne yapmayı düşünüyorsunuz?” dedi.

Demirçalı, TBMM Başkanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle 6 soru yöneltti. CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Adana’nın Seyhan İlçesi Barış - İsmetpaşa Mahallesi Kıyıboyu üzerinde Seyhan Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile kentsel dönüşüm başlatıldığını ve 3 Ekim 2012 tarihinde de Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımı ile temel atma töreni yapıldığını anımsattı.

Ali Demirçalı, kentsel dönüşüm adı altında inşa edilen konutların kaba inşaatının hızla devam ettiğini, Seyhan Belediyesinin “Kıyıkent Evleri” birinci kısım kentsel dönüşüm alanı evlerinin kullanıcılara 2013 yılı eylül ayında teslim edileceğinin ilan edildiğini ifade ederek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a yönelttiği ve yazılı olarak yanıtlanmasını istediği 6 soru şöyle:

 

UYGULAMA İMAR PLANLARI YAPTIRILDI MI?

1-Adı geçen kentsel dönüşüm alanında, bölgenin Adana Büyükşehir Belediyesince kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmesinden sonra ilgili kanun gereğince yapılması gereken her ölçekteki imar planları ile bu planlara bağlı üretilmesi gereken uygulama imar planları Adana Büyükşehir Belediyesi meclisince, Seyhan Belediyesi meclisince veya yine yasalarla resen yapmaya yetkili kılınan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı - TOKİ tarafından yaptırılmış mıdır?

Yapıldı ise bu planların müellifi kimdir, bu planlar müellife hangi tarihte verilmiş, hangi tarihte kabulü yapılmış, hangi tarihte onaylanmış ve sonuç olarak hangi tarihte askıya çıkmıştır? Tutanakları tutulmuş mudur? Askı süresince vatandaş itirazı olmuş mudur?

 

2- Adı geçen kentsel dönüşüm bölgesinde yasal mevzuata uygun bir planlama süreci işletilmesi ile ilgili, bu planlar yapılmadan uygulamaya geçilmiş ise Seyhan Belediye Meclisi devre dışı bırakılarak suç işlenmiş midir?

 

3- Mevzuat gereği izlenmesi gereken planlama süreci tamamlanmadan uygulamaya geçilmesi suç mudur? Bu durum var ise, bakanlığınızca sorumluları hakkında başta Belediye Başkanı Sayın Azim ÖZTÜRK olmak üzere ne yapmayı düşünüyorsunuz?

 

VATANDAŞIN DUYGULARI İSTİSMAR EDİLDİ Mİ?

4- Adı geçen kentsel dönüşüm alanı için ilgili belediyece ruhsat düzenlenerek gerekli kat irtifakı tesis edilmiş midir? Eğer edilmemiş ise ruhsatı olmaması nedeni ile sürdürülen inşaat kaçak inşaat statüsünde, ayrıca da halkın sahibi olduğunu sandığı konutların henüz kat irtifakı bile tesis edilmemiş olmasından dolayı vatandaşın konut edinme duygularının ortadaki belirsizlik nedeni ile istismar edildiğini düşünüyor musunuz?

 

MÜTEAHHİTLER KİM, HANGİ İLLERE KAYITLI?

5- Şahsınızın mevzuatı yerine getirilmemiş, belediye meclisi Bay-Pas edilerek, ruhsatı alınmamış kaçak statüsündeki bir temel atma törenine alet edilmenizi nasıl karşılıyorsunuz, bu durumda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

 

6- Yine mevzubahis kentsel dönüşüm alanlarındaki müteahhitlerin kimler olduğu ve vergi itibari ile hangi illere kayıtlı olduğunun incelenmesini, sonucunda da yörede iş yapan Adanalı müteahhitlerin neden değerlendirilmediğinin bildirilmesini ve bundan sonraki kentsel dönüşüm uygulamalarında Adanalı müteahhitleri değerlendirmeyi düşünüp düşünmediğinizi?