CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, astsubaylar için kanun teklifi verdi.

Demirçalı, TBMM Başkanlığına verdiği teklifte, eşit işe eşit ücret ve Anayasanın eşitlik ilkesi gereği, çalışan ve emekli olmuş Astsubayların, Meslek Yüksek Okullarına intibakları yapılarak, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun değişikliği gerekçesini şöyle dile getirdi:

“Son dönemlerde yapılan düzenlemeler ile birçok kamu personeli makam ve görev tazminatı almaya hak kazanmış, Ek göstergeleri yükseltilmiş, “eşit işe eşit ücret” intibak yasasını TBMM’den geçirerek yasalaşmıştır.

6318 Sayılı Yasa ile dört yıllık fakülte mezunu olan emekli Subay ve Astsubaylara 1’nci Derecenin Dördüncü Kademesine yükselme imkânı tanınmış, ancak Yasada EK Gösterge değişikliği yapılmadığı için bu yükselmenin emekli maaşlarına herhangi bir yansıması olmamıştır.

Astsubayların, yıllardır bekledikleri intibak yasası bir türlü çıkarılamamıştır. En önemli sorunlarının başında, intibak yasasının eşit ve adil olarak düzenlenmemiş olması vardır.

Subay yetiştiren Harp Okulları, 1963 yılına kadar 2 yıl, 1971 yılında 3 yıl, 1974 yılında ise 4 yıl olarak düzenlenmiştir.

Eğitim süresi arttıkça yeni eğitim yılının özlük hakları bakımından getirdiği avantajlar, geçmişte mezun olan çalışan ve emekli personelin özlük hakları ile intibak ettirilerek eskilerin mağduriyeti giderilmiştir.
Aynısı geçmişte astsubay okullarının eğitim süreleri arttıkça astsubaylara da verilmiştir. Ancak 2002 yılında astsubay okulları Meslek Yüksek Okuluna dönüştürülerek eğitim süresi 2 yıla yükseltilmiş ve bu düzenlemeden dolayı yeniden bir intibak düzenlemesi yapılmamıştır.

Eşit işe eşit ücret ve Anayasanın eşitlik ilkesi gereği, çalışan ve emekli olmuş Astsubayların, Meslek Yüksek Okullarına intibakları yapılarak, mağduriyetlerinin giderilmesi düşünülmüştür.”

 

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 36- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olmuş bulunan veya halen görevli olan ortaokul, lise veya dengi okullardan mezun olmuş olan astsubaylar, bu Kanun hükümlerinin uygulanması bakımından 2 yıllık Astsubay Meslek Yüksekokul mezunu kabul edilerek intibakları yapılır. Bu şekilde yapılacak intibaklarda geçmişe yönelik maaş ve maaş farkı ödenmez.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.