CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a 30 Mart seçimlerinde YSK’na yapılan şikayetleri ve sonuçlarını sordu, Cumhurbaşkanlığı ve 2015’de gerçekleştirilecek genel seçimlerde ne tür önlemler alınacağını sordu. Demirçalı, “Seçimdeki Usulsüzlüklerin Önüne Neden Geçemiyorsunuz? Seçim Şaibelerini Nasıl Kaldıracaksınız?” dedi.Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde ülkemizde yapılan hemen hemen tüm seçimlerde seçim güvenliği, seçimlerde kullanılan oyların çalınması ve yapılan hileler konularında ciddi tartışmalar yaşandığını,her nedense seçimlerdeki usulsüzlüklerin önüne bir türlü geçilemediğini öne sürdü. Seçmen kütüklerinin hazırlanması, oy kullanılması, kullanılan oyların sayılması, toplanması, değerlendirilmesi ve saklanması hususlarında en yoğun tartışmaların 2014 yerel seçimlerinde meydana geldiğine dikkat çeken Demirçalı, şöyle dedi:

“Yapılan seçimlere güvenmek, seçmenler için en önemli göstergedir. Bu güven oluşmadığı takdirde demokratik bir seçimden söz edilemeyeceği gibi seçilenlerin meşruiyeti de tartışılmaya başlanacaktır.

Yaşanan bu tartışmalara son verilmediği takdirde, seçmenlerin tercih etmedikleri siyasal sonuçlar ortaya çıkmakta ve demokratik tercihler yerine güçlü olanların tercihleri belirleyici olmaktadır.

Önümüzde çok önemli iki seçim bulunmakta olup, 30 Mart’ta yaşananlardan ders alıp Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlereyönelik YSK’nın ve iktidarın tüm soru işaretlerini giderecek önlemler alarak uygulamaya sokması gerekmektedir.”

ADALET BAKANINA SEÇİM SORULARI

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, 30 Mart 2014 yerel seçimlerine yönelik Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelttiği ve yazılı yanıt istediği sorular şöyle:

1-Seçim Kurullarınca düzenlenen, oy verme ve seçim neticelerini gösteren tutanakların değiştirilmesine yönelik kaç olay tutanak altına alınarak yasal işlem yapılmıştır? İllere göre dağılımı nasıl gerçekleşmiştir?

2-Seçme yeterliği bulunmadığı halde kendisini veya bu yeterliği olmayan bir başkasını seçmen kütüğüne kaydettiren ve oy kullandıran kaç kişi tespit edilmiştir? Bu kişilerin illere göre dağılımını belirtiniz.

3-Seçimlerin sonuçlarını etkilemeye yönelik, sahte seçmen kütüğü veya seçmen listesi tanzim etmek suçundan dolayı haklarında adli merciler tarafından tutanak tutulmuş ya da soruşturma açılmış kişi sayısı nedir?

4-Türkiye genelinde seçim sonuçlarına yönelik İlçe seçim, İl seçim ve YSK ‘nına toplam kaç Şikâyet ve itiraz başvurusu yapılmıştır? Bunlardan kaçı değerlendirmeye alınmış, kaçı ret edilmiştir?

5-Seçimlere girmeye hak kazanmadığı halde seçimlere katılan siyasi partiler var mıdır? Var ise gerekçesi nedir?

6-Seçim yasaklarının ihlal edilmesi sonucu haklarında yasal işlem başlatılmış olan kaç Bakan, Milletvekili, kamu görevlisi ve Bürokrat bulunmaktadır? Bu kişiler hakkında uygulanan işlemler nelerdir?

7-Seçim kurulları başkan ve üyelerinden herhangi birinin kanuna aykırı olarak yaptıkları işlemlerden dolayı haklarında açılmış kaç adet soruşturma bulunmaktadır?”