Daha önce yerel basına ekonomik destek sunulması için soru önergesi sunan Dr. Şevkin, yeni bir önergeyle bu kez gazetecilerin kimliği niteliğindeki ‘sarı basın kartı’ sorununu gündeme taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bazı sorular yönelten Dr. Şevkin, önergesinde yerel basın kuruluşlarına devlet desteği sunulmasını da istedi.

Mesleklerin en meşakkatlisi ve aynı zamanda tehlikeyi de bünyesinde barındıran gazeteciliğin en önemli unsurlarının başında ‘sarı basın kartı’nın geldiğini ifade eden Dr. Şevkin, hızlı haber ulaştırma, kaynaklara erişim, toplantı, toplumsal eylem ve gösterilerde gazetecinin kalkanı ve referansının sarı basın kartı olduğuna dikkat çekti.

KOMİSYON NEDEN TOPLANMIYOR?

Mesleklerini bin bir zorlukla ve ekonomik sorunlara rağmen icra etmeye çalışan Türkiye’deki gazetecilerden bir çoğunun sarı basın kartı komisyon çalışmalarının durdurulması nedeniyle büyük sorun yaşadığını ifade eden Dr. Şevkin, “Gazetecilerin kimliğini yansıtan sarı basın kartına ulaşımı bu komisyonun çalışmasına bağlıdır. Sarı basın kartını kaybeden, ilk kez kart için başvuru yapan, mahkemelik olup davayı kazanarak sarı basın kartı almaya hak kazanan binlerce kişi komisyonun toplanmasını beklemektedir” dedi.

“DEVLET DESTEĞİ VE İNDİRİMLER HAYATA GEÇMELİDİR”

Öte yandan Türkiye’deki sarı basın kartı sahibi 15 bin 485 gazetecinin yanı sıra 5 bin 709 sürekli sarı basın kartı sahibi gazetecilerin geçmiş dönemlerde önemli haklara sahip olduğunu ancak bu hakların birer birer ellerinden alındığını ifade eden Dr. Şevkin, “Gazetecilerin hava yolu ve demiryolu ulaşım harcamalarında, telefon ve fikir işçiliğinden kaynaklanan bazı harcamalarında kaldırılmış olan indirimlerin yeniden hayata geçirilmesi şarttır” dedi.

Dr. Şevkin, tüm bu nedenlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergesinde şu sorular yer alıyor:

1-    Gazetecilerin müracaatları çerçevesinde sarı basın kartı verilmesini belirleyen ‘Sarı Basın Kartı Komisyonu’nun çalışma şartları nelerdir?

2-    Sarı Basın Kartı Komisyonu’nun toplantı tarihleri nasıl düzenlenmiştir? Komisyon, en son hangi tarihte toplanmıştır?

3-    Sarı basın kartı almak için başvurusu bekletilen gazeteci sayısı kaçtır?

4-    Sarı Basın Kartı Komisyonu’nun yeni bir toplantı düzenlememesinin gerekçeleri nelerdir? Komisyonun kısa süre zarfında yeni bir toplantı düzenlemesi öngörülüyor mu?

5-    Sarı basın kartı ve sürekli sarı basın kartı sahibi gazetecilere şehirler arası otobüs, hava yolu, demiryolu taşımacılığı başta olmak üzere telefon, fikir işçiliği ve halkın haber alma hakkı gözetilerek bazı indirimler yapılması düşünülmekte midir?

6-    Ekonomik kriz göz önüne alınarak Türkiye’deki yerel basın kuruluşlarına devlet desteği verilmesi planlanmakta mıdır?