Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı 5 bin anasınıfında ‘At Bakıcılığı’, ‘Büyük ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği’, ‘Bitki Yetiştiriciliği’ bölüm mezunlarının öğretmenlik yaptığına dair iddiaları meclis gündemine taşıdı.

“EĞİTİMDE PLANSIZLIĞIN BEDELİ AĞIR ÖDENİYOR”

Eğitimde plansızlığın, ihtiyaca göre mezun vermemenin ve liyakat öncelikli atama yapılmamasının bedelinin ağır ödendiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Gençlerimiz ihtisası olan ve eğitimini aldığı konuda çalışmak yerine hayatlarını idame ettirebilmek için ihtisas dışı alanlarda düşük ücretlerle çalışmaya itiliyor. Konusunda uzman, gerçek ihtisas sahipleri  ise işsizlikten kıvranıyor” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın son zamanlarda okul öncesi eğitime yoğunlaşmasının ve bu konuda somut adımlar atıp anaokulları ve ana sınıflar yapmasının eğitim fakültesi mezunu okul öncesi öğretmenleri mutlu ettiğini ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuyu da eline yüzüne bulaştırdığını kaydetti.

3-6 yaş döneminde verilen eğitim ve öğretimin ilerleyen eğitim hayatında birçok başlıkta çocuğun hayatını olumlu etkilediğini ancak bu eğitimin doğru kişiler tarafından, işin uzmanı olan öğretmenler tarafından verilmesinin bu sonucu daha üst düzeye çıkarabileceğini kaydeden Dr. Şevkin, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.

“EĞİTİM, SADECE OKUL YAPMAKTAN İBARET OLAMAZ”

Eğitimin sadece okul ve sınıf yapmaktan ibaret olamayacağına işaret eden Dr. Şevkin, “Öyle olsaydı öğretmenlere ihtiyaç olmazdı. Ülkenin her metrekaresine binalar diker çocukları oraya toplardık. Bu yüzden nitelikli öğretmen atamaları ile yapılan bu sınıfların doldurulması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın şimdiye kadar yaptığı 5 bin anasınıfı için eğitim-öğretimin 2. dönemine yetiştirilecek şekilde 10 bin, okul öncesi öğretmen ataması yapması gerektiğini vurgulayan Dr. Şevkin, bu yaş grubundaki çocukların işin ehli olmayan, öğretmenlik mesleği ile alâkası olmayan kişilere emanet edilmesinin ülkemiz için büyük bir kayıp olacağı endişesini taşıdığını dile getirdi.

İDDİALAR HAVADA UÇUŞUYOR

2021 Kamu Presoneli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmiş ve başarılı olmuş 10 bin öğretmenin bu sınıflarda çocuklar ile eğitim ordusuna dahil olmasının altını çizen Dr. Şevkin, “Üzülerek belirtmem gerekiyor ki; Milli Eğitim Bakanlığı’nın anasınıflarında öğretmenlik yapmaları için önlisans mezunu kişileri aradığı ve aranan kişiler arasında ‘At Bakıcılığı’, ‘Büyük ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiricililiği’, ‘Bitki Yetiştiriciliği’, ‘Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi’ mezunlarının olduğu iddiaları adeta havada uçuşmaktadır” dedi.

CHP’li Dr. Şevkin, tüm bu nedenlerle Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1-      Yapılan 5 bin anasınıfında kimler öğretmenlik yapıyor?

2-      Eğitimlerine saygı duymakla birlikte ‘At Bakıcılığı’, ‘Hayvan Yetiştiriciliği’, ‘Bitki Besleme’ bölümü mezunları iddia edildiği gibi anılan anasınıflarında öğretmenlik yapıyorsa 3 - 6 yaş dönemindeki çocuklara ne öğretiyor?

3-      Bu sınıflarda eğitim aldığı söylenen 87 bin çocuğumuzun öğretmenleri kimlerden oluşuyor?

4-      5 bin anasınıfı için gerekli öğretmen sayısının 10 bin olduğu doğru mudur? 

5-      Gerekli öğretmen sayısının 10 bin olduğu doğru ise MEB, son alımda neden sadece 1300 okul öncesi öğretmen ataması yapmıştır. 8700 öğretmen ataması yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman bu atamalar gerçekleşecektir?

6-      Şayet atama yapılacaksa bu süre zarfında çocuklara kimler öğretmenlik yapacak?

7-      MEB, temel eğitimde fırsat eşitliği adı altında sınıflara kayıtları yapılan 87 bin çocuğumuzu önlisans mezunlarına emanet edip diğer çocuklarımızı işin ehli okul öncesi öğretmenlerine emanet ederek mi eşitliği sağlayacak?