ZİRAİ DON OLAYININ ZARARI NE OLACAK?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova Bölgesi'nde özellikle patates, kavun ve karpuz ekili alanları vuran zirai don afetini Meclis gündemine taşıdı. Ekonomik krizle birlikte tarımsal üretimde yaşanan sorunlara ve çiftçinin artan maliyetlerine dikkat çeken Barut, "Zirai don afeti nedeniyle oluşan hasarı tespit edip zararı karşılayın, borçları erteleyip çiftçiye destek verin" dedi.

"ÜRETİM KAYBI BÜYÜK"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alarak Çukurova Bölgesi'nde özellikle patates, kavun ve karpuz ekili alanlarda büyük zarara yol açan zirai don afetini gündeme getirdi, "Son bir kaç gündür Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde mevsim normallerinin altındaki sıcaklık nedeniyle oluşan don olayından kaynaklı büyük hasar meydana geldi. Bölgemizde etkili olan don afeti, üretime ve üreticiye darbe vurmuştur. Don nedeniyle turfanda yetiştirilen patatesten kavun ve karpuza dek bir çok üründe büyük rekolte kaybı yaşanacak" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ DARBE YEDİ"

Çukurova Bölgesi'nde etkili olan zirai don afetinden kaynaklı hasar tespit çalışmalarının eksiksiz yapılmasını ve çiftçilere destek olunmasını isteyen Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Zirai don afeti, kelimenin tam anlamıyla patates, kavun ve karpuz üreticisi için yıkıcı bir afettir. Bu kapsamda patates, kavun ve karpuz üreticisinin hasarının karşılanması üretici için hayati derecede önemlidir. Zaten artan maliyetler nedeniyle büyük sorunlarla uğraşan çiftçi şimdi ayrı bir darbe yemiştir. Üreticinin yüzünü güldürüp bu sektörün tüm paydaşlarından geçimini sağlayan birçok insanın mağduriyetinin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Çiftçi zararı karşılanmalı, borçları faizsiz ertelenmeli, üreticiye destek verilmelidir."