CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, elektriğe yapılan “keyfi zammı” Meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge sunan Bulut, Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğde 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların vatandaşın faturasına ne şekilde yansıtılacağı belirlendiğini kaydetti. 

KEYFİ GİDERLER

Tebliğe göre dağıtım ve tedarik şirketlerinin yıl içinde yapacağı dernek aidat giderleriyle temsil ve ağırlama giderleri ve ilan giderlerinin elektrik faturalarına yükleneceğini belirten Bulut,  bu giderlerin yanı sıra şirketlerin yapacağı denetim, danışmanlık ve müşavirlik giderleri, dava, mahkeme, avukatlık, icra ve arabuluculuk giderleri, noter harcamaları gibi işletme giderlerinin yüzde 7 artırılarak fatura hesabına dahil edileceğini; yine bu giderlerin dışında şirketlerin yapacağı haberleşme, seyahat ve konaklama harcamaları ile personel yollukları, odalara ödedikleri aidatlar ve büro harcamalarının da vatandaşın elektrik faturasına ekleneceğini belirtti.

İKTİDAR, VATANDAŞIN DEĞİL, ŞİRKETLERİN YANINDA

Her ay ortalama 185 bin konutun, geçtiğimiz 4 milyon elektrik faturası ödenmediği için abonelerin elektriğinin kesildiğini söyleyen Bulut,  “Elektrik tüketimi üzerinden enerji fonu, TRT payı, elektrik (belediye) tüketim vergisi ve yüzde 18 KDV olmak üzere dört farklı vergi alınıyor. Kayıp kaçak bedeli, dağıtım bedeli de yine vatandaşın sırtına yükleniyor. Son 2 yılda elektriğe 10 kez zam yapılırken, 1 kez indirim yapıldı. Fahiş faturalar nedeniyle vatandaş elektrik düğmesine basmaktan korkar hale geldi. Zor günlerden geçilen bir dönemde iktidar vatandaşların faturalarını nasıl ödeyeceğini değil de yine şirketleri düşünüyor” dedi.

BAKAN’A SORULAR

CHP’li Bulut, Bakan Dönmez’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Pandemi döneminde, ekonomik kriz ortamında vatandaş faturasını dahi ödeyemezken elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerine yönelik bu ayrıcalığın gerekçesi nedir?
-Son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere tedarik ve dağıtım şirketlerinin faturaya yansıttığı toplam bedel ne kadardır? 
-Yine son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere tedarik ve dağıtım şirketlerinin temsil ve ağırlama giderleri ve ilan giderleri ne kadar olmuştur?
-Son 5 yılda kaç vatandaşın elektrik faturasını ödeyemediği için elektrikleri kesilmiştir?
-Pandemi döneminde elektrik faturalarına yapılan ve kamuoyunda "keyfi zam" olduğu belirtilen uygulama hangi vicdana sığmakta, zor günlerden geçilen bir dönemde vatandaşların geçim zorluğu neden dikkate alınmamaktadır?