"ENERJİDEKİ ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN"

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, fahiş oranda zamlanan elektrik ve doğalgaz faturalarında vatandaş lehine yasal düzenlemeler yapılmasını istedi. Zamların geri çekilmesini ve enerjideki vergi yükünün kaldırılmasını isteyen Barut, "Enerjideki kademeli tarife, sosyal tarife olarak uygulanmalı ve fahiş zamlar geri çekilmelidir. Elektrikte ilk kademe en az 230 kilovatsaat ve zamsız olmalıdır. Enerji faturalarında vergi yükü azaltılmalı ve KDV indirimi yapılmalıdır" dedi. Enerji zamlarının dağıtım şirketlerinin kredi borçlarını kapatmak için yapıldığı iddialarını gündeme getiren Barut, sermayenin borç yükünün yurttaşlara yüklenmesine tepki gösterdi.

"MAĞDURİYET BÜYÜK"

Yurttaşı mağdur eden enerji faturalarındaki fahiş zamların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Türkiye'de derinleşen ekonomik kriz nedeniyle esnafından çiftçisine, işçisinden emeklisine toplumun tüm kesimleri her şeye gelen fahiş zamlardan dolayı büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Bu sorunların arasında ağır kış şartlarında doğalgaz ve elektrik faturalarının inanılmaz biçimde artması öne çıkıyor" diye konuştu.

"VERGİLER KALDIRILSIN, ZAMLAR GERİ ALINSIN"

Kış ortasında yurttaşın mağdur edildiği gibi yalnızlık içinde çaresizliğe sürüklendiğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Türkiye genelinde tüm yurttaşlarımız katlanan elektrik faturalarına derhal indirim yapılmasını beklerken maalesef iktidar tarafından bu konuyla ilgili çeşitli açıklamalar yapılmasına rağmen somut bir adım görmüyor. Kamuoyuna duyurulan 21 elektrik dağıtım şirketi ile yapılan toplantıda da bir sonuç alınamadı. Yüzde 127'yi bularak Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zammı nedeniyle mağdur olan yurttaşlar acil destek bekliyor. Fahiş zamma gerekçe gösterilen gelişmiş ülkelerde enerji fiyatlarının 5-10 kat arttığı yönündeki açıklamalar algı operasyonuna hizmet ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde enerji enflasyonunun ortalaması yüzde 26’yı geçmezken, ülkemizde 2022 yılına girer girmez yüzde 127 oranında zam yapılmasının izahı gerekir. Biliyoruz ki fahiş zamların temel nedeni iktidarın yanlış enerji politikaları ve uygulamalarıdır. Türkiye’de elektrik kurulu gücünün 100 bin megavat olmasına karşın tüketimin 55 bin megavata çıktığında sistemin çalışamaz duruma gelmesi enerji politikalarında plansızlığın göstergesidir. Isparta’da günlerce süren elektrik kesintisi ve doğalgaz arz güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle sanayide üretimin durması bile içine düşülen açmazın net göstergesidir. Acilen iktidarı vatandaşı rahatlatacak adımlar atmaya çağırıyoruz. Enerjideki kademeli tarife, sosyal tarife olarak uygulanmalı ve fahiş zamlar geri çekilmelidir. Elektrikte ilk kademe en az 230 kilovatsaat ve zamsız olmalıdır. Enerji faturalarında vergi yükü azaltılmalı ve KDV indirimi yapılmalıdır."

"ZAMLAR ŞİRKETLERİ KURTARMAK İÇİN Mİ YAPILDI?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e verdiği önergede şu sorulara yanıt arandı:
"1- Kamuoyuna yansıdığı şekliyle elektrik dağıtım şirketleri, ihale bedellerini dövizle öderken döviz kredisi kullanmış mıdır?
2- Elektrik dağıtım şirketlerinin ihale bedelleriyle ilgili kredilerinde hazine garantisi verilmiş midir?
3- İddialara konu olduğu gibi elektrik dağıtım şirketlerinin döviz kurundaki artışı elektrik fiyatına yansıttıkları için zam yapıldığı doğru mudur?
4- Enerji faturalarında kademeli tarife yerine sosyal tarife uygulamasına geçecek misiniz?
5- Elektrikte ilk kademenin en az 230 kilovatsaat ve zamsız olması için acil adım atacak mısınız?
6- Enerji faturalarında vergi yükünin azaltılması ve KDV indirimi yapılması için bir çalışmanız bulunuyor mu?"