Demokrat Parti (DP) Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Yavuz Tekeli, AK Parti Hükümetinin yılbaşından bu yana otomatiğe bağladığı ve hemen hergün yaptığı benzin zamlarının keyfi olduğunu ve hükümetin seçim masraflarını karşılamaya yönelik olduğunu savundu.
Salı günü yapılan zamla benzin fiyatlarının Şubat başından bu yana 35 kuruş arttığını, yılbaşından bu yana ise benzindeki fiyat artışının yüzde 7,2'ye ulaştığına dikkati çeken Yavuz Tekeli, benzindeki artışın gerekçesinin dünya piyasalarındaki artışların değil, hükümetin verginin vergisini alma sevdası olduğunu belirtti.
Siyasi iktidarın zamların petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı yolundaki açıklamaların doğru olmadığını belirten Yavuz Tekeli, 8 kuruşluk zammın yapıldığı gün ham petrolün varil fiyatının 68 cent düşmesinin bu durumu bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğunu söyledi.
Yılbaşında 50 litrelik bir deponun 195 liraya dolarken, bugün aynı büyüklükteki deponun 208 liraya dolduğunu ve bir depo benzin alırken vatandaşın cebinden yılbaşına göre 13 lira daha fazla para çıktığına dikkati çeken Yavuz Tekeli, siyasi iktidarın Arap ülkelerindeki kaos ortamını kazanca çevirerek, dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye'de verginin vergisini almaya çalıştığını vurguladı. Yavuz Tekeli, "Başbakan Erdoğan ve AK Parti hükümeti zamdan başka bir şey bilmiyor. Verginin vergisini almak ve seçim masraflarını karşılamak için yargı kararlarını bile uygulamıyorlar" dedi.
Hükümetin benzin fiyatlarında uyguladığı yüzde 65 oranındaki verginin dünyanın hiç bir ülkesinde görülmediğini ifade eden Yavuz Tekeli, AB ülkelerine pahalı benzinde fark atan Türkiye'nin bir çok gelişmiş ülkeden ise 3-4 katı oranında fazla vergi aldığını bildirdi.Türkiye'nin dünyanın en pahalı akaryakıtını satan ülke olmasının uygulanan vergi politikasından kaynaklandığını belirten Yavuz Tekeli, "1 litre benzinin fiyatının yüzde 65'i ÖTV ve KDV'den oluşuyor. Dünyanın hiç bir ülkesinde vergiden vergi alınmaz. Yüksek ÖTV'yi yeterli bulmayan hükümet bir de KDV alıyor. Hükümet vergiden vergi almasa ve 2009 Temmuz'unda yapılan litrede 20 kuruşluk zam için Danıştay Vergi Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararına uysa, zamlanmak bir tarafa litrede 50 kuruş ucuzlayacaktır. Hükümet bir an önce vergiden vergi almaktan vazgeçmeli, akaryakıtta ÖTV artışı iptaline ilişkin yargı kararını uygulamalı. Yargının karara bağladığı 50 kuruşluk ucuzluk sağlansın" diye konuştu.