Başkan Vekili Mustafa Tuncel başkanlığında toplanan mecliste gündem dışı söz alan Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, Kutlu Doğum Haftası ile ilgili bir konuşma yaptı. Zenbilci, "Adanalılara hizmet etme fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Hacı Bektaşı Veli´nin dediği gibi gelin canlar bir olalım" dedi.

Daha sonra söz alan CHP´li Bekir Sıtkı Özer, Çukurova Üniversitesi´nde öğrenim gören 35 öğrencinin zor şartlar altında eğitimlerini sürdürdüğüne dikkat çekerek, ayda 50 TL karşılığı kendilerine paso verilerek sınırsız toplu taşım hakkı tanınması önerisinde bulundu.
Başkan Tuncel, konuyu oturumu takip eden Belediye Hesap İşleri Daire Başkanı Selçuk Özkök´e sordu. Özkök, Türkiye genelinde en ucuz toplu taşım tarifesinin Adana´da uygulandığını, yıllık 26 milyon zararın sübvanse edildiğini söyledi. Özkök, ilgili teklifin değerlendirilebilmesi için kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde değerlendirilmesi, UKOME kararı alınması gerektiğinin de altını çizdi. Tuncel de, konuyu değerlendireceklerini söyledi.

CHP´li Halil Tüm ise belediyenin 2009 yılı faaliyet raporunun yeni ellerine geçtiğini, 3 günde 400 sayfalık raporun sağlıklı şekilde incelenemeyeceğini vurgulayarak, bu tür çalışmaların gündeme alınmadan kendilerinin önceden ulaştırılmasının temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Usül hakkında söz alan AK Parti´li Abdullah Doğru da, belediye faaliyet raporunun incelenebilmesi için ilgili maddenin son oturuma ertelenmesini önerdi.

Başkan Vekili Mustafa Tuncel, Belediye Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı´nca hazırlanan 400 sayfalık raporun abartılacak bir içeriğinin olmadığını, özetinin 1 sayfalık bir yer kaplayacağını savunarak, "Bu raporu bu seferlik böyle idare edelim, aklayalım. Çünkü kabul edilmezse konu Danıştay´a gider ve Danıştay Belediye Başkanı´nı düşürür. Burada düşürülecek bir başkan yok. Beni mi düşürecekseniz? Benim olup olmayacağım belli değil. Bundan sonra dikkat edilmesini, daha önceden size verilmesini isteyelim" dedi.

Başkan Vekili Mustafa Tuncel, bazı köşe yazarlarının "Tuncel meclisi sirke çevirdi" yönündeki yazı ve eleştirilerine duyduğu öfkesini de dile getirirken, "Burada cambaz var mı ki meclisi sirke çevirsin. Bir tane cambaz vardı o da gitti. Mecliste tabii ki tartışmalar, espriler olacak. Halen birileri üflüyor, gazeteler de yazıyor" dedi.

Belediyedeki müfettiş denetimlerini de "rutin" olarak değerlendiren Tuncel, "Belediyeye son 10 günde 19 müfettiş filan gelmedi. Sadece İçişleri Bakanlığı´ndan 5 mülkiye müfettişi geldi, 3´ü gitti. Ancak yan kuruluşlar için başka bakanlıklardan incelemeler olabilir, müfettişler gelebilir" dedi.

Tuncel, belediye ekmek fiyatının yeniden belirlenmesi yönündeki maddeyle ilgili de "Belediye ekmeği Adana´da daha önce günlük 370 bin adet satılırken fiyatı arttıktan sonra 120 bin adete düşmüş. Şimdi burada bir karar alacağız. Ya bu fabrikaları kapatacağız ya da fiyatını yeniden tespit ederek dengeleyeceğiz" dedi.

CHP´li Mehmet Esendemir´in de girdi maliyetleri düşerken ekmek fiyatının arttırılmış olmasının tezat olduğunu, fiyatın 40 kuruştan 30 kuruşa düşürülmesini teklif ettiği söz konusu madde, görüşülmek üzere komisyonlara havale edildi.

İŞTE TARTIŞMALI MADDELER
Başkan Durak´ın görevden uzaklaştırılmasından sonra yapılan ilk olağan meclis oturumunda zamanında başkanın karşı çıktığı maddelerinde aralarında bulunduğu 8 ek gündem maddesi de ilave edilerek 22 madde görüşülerek komisyonlara havale edildi.

Çukurova Belediyesi´ne ait kamu alanının satılarak ticaret alanına dönüştürülmesi yönündeki meclis kararına itiraz eden Mimarlar Odası´nın teklifi, Metropark Hastanesi´nun durumu ile ilgili mahkeme kararı ve Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Selahattin Çolak´ın arsasının ticaret alanına dönüştürülmesi yönündeki tartışmalı konulara ilişkin görüşme teklifleri de meclis gündemine alındı.

Başkan vekili Tuncel, Mimarlar Odası´nın Çukurova Belediyesi´ne ait arsanın satışıyla ilgili meclis kararına itiraz etmesini de eleştirerek "Mimarlar Odası gelsin, komisyonlarda görüşlerini anlatıp bizi ikna etsin. Kimsenin bu konuyla ilgili bir itirazı yok. Bir tek başkan itiraz ediyordu. Sonra Mimarlar Odası´nı ziyaret etti. Ardından Mimarlar Odası da bu maddeye itiraz etti. Görelim bakalım neyine itiraz ediyorlar" diye eleştirdi.

Toplantı, gündemdeki 22 maddenin ilgili komisyonlara havale edilmesinin ardından 14 Nisan Çarşamba gününe ertelendi.