Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, gazilerin sosyal ve ekonomik hayatlarının iyileştirilmesi, şehit yakınlarının sorunlarının araştırılıp çözülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi sundu.

Vatanın bölünmez bütünlüğü, ülke savunması ve halkın huzur ve refahı için canını hiçe sayan gazilerin sosyal ve ekonomik hayatlarının iyileştirilmesi için bazı düzenlemeler gerektiğini, görüşü ne olursa olsun bu topraklarda yaşayan her bireyin gazilere ve şehitlere saygı duymak zorunda olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, gaziler ve şehit yakınlarının sorunlarının tespiti ve çözümü için meclisin araştırma komisyonu kurmasını istedi.

“AYRIM YAPILAMAZ”

Araştırma önergesinde, gazilerin kendileri ve aileleri, şehitlerin aileleri ve çocukları arasında ayrım yapmanın, farklı ekonomik ve sosyal haklara maruz bırakmanın yanlışlığına dikkat çeken Dr. Şevkin, şehit ve gazilerin toplum nezdinde ayrıcalıklı bir yerinin olmasının önemine vurgu yaptı.

Sadece resmi törenlerde hatırlanan gazilerin öncelikle şeref aylığının eşitlenmesi çağrısında bulunan Dr. Şevkin, önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Şeref aylığı vatan için canını siper eden gazilere tanınan bir onurdur ve emeklilik maaşıyla karıştırılmamalıdır. Sosyal devlet ilkesinden hareketle muharip gazilerin çocuklarına iş imkânı sunulmalıdır. Gazilere faizsiz konut kredisinin önü açılmalıdır. Sosyal güvencesi olan ya da olmayan gaziler arasındaki eşitsizlik giderilmelidir. Sebebi ne olursa olsun adı gazi olan tüm vatandaşlarımız eşit haklara sahip olmalıdır. Tüm şehitlerimizin nerede veya nasıl şehit olduğuna bakılmaksızın aileleri devlet nezdinde eşit haklara sahip olmalı ve toplum nezdinde ayrıcalıklı görülmeli, hayatlarının sonuna kadar güvencede olmalıdır.

“ŞEREF AYLIĞI MAAŞLA KARIŞTIRILMAMALIDIR”

Yüce meclis gazilere, vatana hizmet tertibinden bazı haklar vermiştir. Bu hakları verirken muharip gaziler arasında 2007 yılından bu yana ayrımcılık yapılmıştır. Sosyal güvencesi olanlar ayrı, sosyal güvencesi olmayanlar ayrı uygulamaya tabi tutulmaktadır. Gaziler, yıllarca prim yatırmış, vergilerini vermiş, emeklilik hakkı kazanmıştır. Gazilere verilen şeref aylığı vatana hizmet tertibindedir ve maaş olarak değerlendirilmemelidir. Şeref aylığı, rütbesiz askerden mareşale kadar aynı ve eşittir. Bu haklar, gazilere yüce meclis tarafından verilmiştir. Gazileri, Kore’ye, Kıbrıs’a devlet göndermiştir. Seve seve devletin verdiği kutsal görevi başarı ile yapan gaziler, şanlı Türk bayrağını her yerde dalgalandırmıştır. Dolayısıyla gazilere bir hak verilecekse eşitlik ilkesine dayanarak uygulama yapılmalıdır. Gazilerimiz sadece törenlerde övülmekle kalmamalı yılın her günü onurlandırılmalıdır.  Tüm bu nedenlerle gazilerimiz ve şehit yakınlarımızın sorunlarının tespiti ve çözümü için meclis araştırması açılmalıdır.”