AK Parti Adana Milletvekili Av. Fatoş Gürkan “12 Mart Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ve İstiklal Marşı'nın Kabulünün 92. Yıldönümü” nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

'Bugün İstiklal Marş’ımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği 12 Mart 1921 tarihinin 92’nci yıl dönümünü gururla kutluyoruz' diyen Milletvekili Fatoş Gürkan mesajında şu ifadelere yer verdi:

'92 yıl önce bugün kabul edilen İstiklal Marşımız, milletimizin hissiyat ve heyecanına tercüman olmuş, bağımsız bir ülke ve hür bir millet olduğumuzu ve bu Aziz Millete “zincir vurulamayacağını” tüm dünyaya haykırmıştır. İstiklâl Marşımız; bin yıldır üzerinde yaşadığımız bu cennet vatanda ve etki alanındaki tüm coğrafyalara huzur, güven ve refah sağlayan Aziz Milletimizin, esaret altına alacağını zanneden düşmanlara karşı vermiş olduğu, dünyada eşine rastlanmayacak destansı bir mücadeleyi anlatır.

Kahraman Milletimizin hürriyet ve vatan tutkusunun en belirgin şekilde ifadesinin mısralara döküldüğü İstiklal Marşı, Milli mücadelenin en çetin döneminde milletimize moral ve cesaret kaynağı olmuş, milletimizin yeniden doğuşunu tarif eden bir abide olmuştur. İstiklal Marşı’nın insanın içini titreten her mısrası bize kim olduğumuzu, nereden gelip nereye gittiğimizi, bu vatana nasıl sahip çıktığımızı anlatır.

Tüten en son ocağa, alınan en son nefese kadar mücadelenin sürdürülerek, gövdelerin bu hayâsızca akına karşı siper edilerek, Hakk’ın vaat ettiği güzel günlere kavuşulacağını müjdeleyen İstiklal Marşımız, yüreklerdeki mücadele aşkını körüklemiş, aklın almayacağı, savaş kurallarının açıklayamayacağı bir zaferi Yüce Rabbimiz, Aziz Milletimize bahşetmiştir. 12 Mart 1921 tarihinde TBMM’de oy çokluğuyla, büyük coşku ve alkışlar içinde defalarca okunarak kabul edilen İstiklâl Marşımız, tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak Kurtuluş Savaşı’nı kazandığının belgesidir. Aynı zamanda bu değerlerle bugünün ve yarının nasıl yaşanması gerektiğinin mesaj ve ilkeleriyle doludur. Kurtuluş Savaşı’nı ve o günkü ıstırapları bize iyi anlatan, halkın yüreğini dirilten, inanç ve azim veren tarihi bir belge niteliğindedir. Mehmet Akif Ersoy ölümsüz eserleri, fikirleri, idealleri, örnek kişiliği, mücadeleci ve mütevazı hayatıyla milletimize mal olmuş, yeni nesiller için büyük bir örnek şahsiyet olarak şanlı tarihimizde yerini almıştır. İstiklal Marşı'nı şair, mütefekkir ve vatansever kimliğiyle yazan Mehmet Akif, "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın" derken verilen mücadelenin büyüklüğünü ve zorluğunu ifade etmiştir. İstiklal Marşı gibi milli ruha ve yaşanan bunca zorluğa tercüman olan bir destanı, ancak yüreği vatan için çarpan mücadelenin her alanında yer alan Mehmet Akif gibi bir vatansever yazabilirdi. Mehmet Akif İstiklal Marşını Safahat adlı kitabına almadığında, nedeni sorulduğunda, o büyük insan; “O benim değildir. O’nu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır. Ben yalnız gördüğümü yazdım” demiştir.

İstiklal Marşımızın Kabulünün 92'inci yıldönümünü kutluyor, bu vesileyle milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u, Aziz Milletimizin bağımsızlığı için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve minnetle anıyorum" dedi.