Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 23. Dönem Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana'nın önünü tıkayan 1/25 binlik planların Büyükşehir Belediye Meclisi'nden bir türlü geçmemesini eleştirdi. Konuyla ilgili kamuoyunda çeşitli söylentilerin yayıldığını vurgulayan Güvel, sürüncemenin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirtti.

Mimar Sani Erdoğan ve Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Cem Güvel ile birlikte TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya'yı ziyaret eden Güvel, görüş alışverişinde bulundu.

Adana'nın ekonomiden ulaşıma, sportif alandan kültürel etkinliklere kadar neredeyse her alanda geri planda kaldığını savunan Güvel, iktidarın kamu yatırımlarında kentimize üvey evlat mualesi yaptığını söyledi.

D-90 Karayolu'nun Trafik Şube Müdürlüğü kavşağındaki düzenlemeyi de eleştiren Güvel, "Bölge esnafı aylardır perişanları oynuyor. Teknolojinin geliştiği günümüzde imkanlarımız da üst düzeydeyken çalışmaların bu kadar yavaş ilerlemesi ve geciktirilmesi sorunların üzerine tuz biber ekti" diye konuştu.

İktidar partisine mensup milletvekillerinin ve yetkililerin sorunları görmezden geldiğini dile getiren Güvel, şunları söyledi:

"Adana'da iktidar partisine mensup milletvekili yok. Şayet olsalardı çevre illerden büyük olmasına rağmen Adana'nın kamu yatırımlarında geri plana itilmesine seyirci kalmazlardı. Trafik sorununa çözüm ararlardı. 10 yıldır Adana sahipsiz bir kent konumunda. Yetkililer Adana'da 7 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu söylemesine rağmen etkililerden, yetkililerden hiçbir ses çıkmıyor. Adana'da plan keşmekeşliği yüzünden arsa üretilimez oldu. Ceyhan-Yumurtalık Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi olacak ve binlerce kişiye istihdam alanı yaratılacak diyenler ortalarda görünmüyor. En önemli yatırım bölgesi olmamıza rağmen yatırımcı Adana'yı tercih etmiyor, mevcut yatırımcılar da kentimizden kaçıyor. Çevre iller sportif, kültürel, ekonomik  ve şehircilik alanında gelişirken Adana hep dip yapıyor. Adana'da ihracat ithalat oranlarını karşılamıyor. Herkes şapkasını önüne koysun ve açıklamalarında samimi olsun. Dikkat edilmelidir ki Adana yoksullaştıkça güvenlik sorunları da artıyor."

Adana ve Adanalı'nın işinin zor olmasına rağmen kentin sosyal bir şehir olduğunu ifade eden Güvel, kentin ve kentlinin hak ettiği değere ulaşması gerektiğini vurguladı.

 

"PLANSIZ KENTLER BAŞARILI OLAMAZ"

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ŞPO Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya ise Adana'nın mevcut potansiyeli ile dünyada yatırım yapılabilecek illerin başında geldiğini ancak bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini ifade etti.

Şehir düzenlemelerinde 'ben yaptım oldu' mantığının yanlışlığına dikkat çeken Çetinkaya, "Şehir plancıları olarak hedeflerimizden sapmayacağız. Mimar ve mühendislerin etkisizleştirilmeye çalışılmasının önüne geçeceğiz. Şehir plancıları kentte oluşacak rantın tüm insanlara eşit dağıtılmasından yanadır. Kentin doğru gelişimine katkı koyan bir odayız. Etkin ve etkileşimli bir yapıya sahip olan odamız insanların mutlu olabileceği yaşam alanları oluşturulmasına ön ayak olmaya çalışmaktadır. Plansız kentlerin başarılı olma şansı yoktur" dedi.