Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, ülkemizde bulunan termik santralleri için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP milletvekillerinin desteğiyle TBMM'ye Araştırma Önergesi sunan Güvel, termik santrallerin atmosfere yaydıkları zehirli gazlar, kül ve ağır metal tozları nedeniyle çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkilediğini, astım, kronik akciğer hastalıkları ve kansere neden olduklarını hatırlattı.

Adana ili Yumurtalık ilçesinde kurulu bulunan İsken Sugözü Termik Santrali'nin de işletmeye açıldığı tarihten bu yana çevre üzerinde tahribat yarattığını, tarım ve bölge balıkçılığını olumsuz etkilediğini ve insan sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Güvel, "İklim değişikliğine bağlı toplumsal maliyetler ve hava kirliliğine bağlı insan sağlığı konularında yeterli incelemeler yapılmadan, uzun vadeli etkileri bilinmeden Doğu Akdeniz Bölgesinde çok sayıda yeni santral kurulacak olması bölgede yaşayan yurttaşlarımızı tedirgin etmektedir. Bu nedenlerle İsken Sugözü Termik Santralinin neden olduğu çevre ve sağlık sorunları ile Doğu Akdeniz Bölgesinde yeni kurulması planlanan termik santrallerin çevre üzerinde yaratması olası sorunların saptanması ve alınacak tedbirlerin Yüce Meclisimizce belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz" dedi.

 

"KİRLİ HAVAYA KİLOMETRELERCE ÖTEYE TAŞINIYOR"

İşletmeye açıldığı 2003 yılından bu yana Sugözü Termik Santrali'nin her gün yaktığı 10 bin tonun üzerinde linyit kömürü nedeniyle atmosfere kükürt dioksit, hidrojen sülfür, azot monoksit, azot dioksit, karbon dioksit gibi zehirli gazlar saldığını, asit yağmurlarına neden olduğunu, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Güvel, önergesini şu gerekçelere dayandırdı:

"Oluşan bu kirlilik tarımsal üretimi etkilemekte, bölgenin önemli geçim kaynakları arasında bulunan balıkçılık çevrede yaratılan tahribat nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır.

Soğutma suyu olarak deniz suyunun kullanılması Akdeniz'deki balıkların önemli üreme alanlarından Yumurtalık Lagünü ve çevresinde deniz suyu sıcaklığının artmasına neden olmakta ve balıkçılığa önemli bir darbe vurmaktadır. Söz konusu bölgede Denize salınan ağır metal oranının her geçen yıl arttığı bunun sonucu olarak denizdeki biyoçeşitliliğin üçte bir oranında azaldığı bilimsel raporlarla tespit edilmiştir.

Termik Santralde yakılan kömür sonucu atılan gazlarla oluşan kirli hava rüzgâr aracılığıyla Adana kent merkezine ve Osmaniye'ye kadar yayılmaktadır. Uzmanlarca santralde kömür yakılması sonucunda açığa çıkan zehirli gazlar ve tozların kronik akciğer hastalıkları ve astıma sebep olduğunu belirtilmektedir. Termik santrallerin kurulu olduğu bölgelerde kanser görülme sıklığının belirgin bir biçimde artış göstermekte olduğu bilinmektedir.

Özel olarak İsken Sugözü Termik Santralinin, genel olarak tüm termik santrallerin insan sağlığını olumsuz etkilemesinin yanında çevre üzerinde yarattığı tahribat önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarım alanlarına verdiği zararın yanında su kaynaklarını kirletmesi, doğal bitki ve hayvan varlığına verdiği zararlar, küresel ısınma ve bunun yarattığı iklim değişikliğine bağlı ağır toplumsal ve çevresel yıkım termik santrallerin neden olduğu başlıca sorunlardır.

İsken Sugözü Termik Santralinin çevre ve insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz sonuçlar görmezden gelinerek Doğu Akdeniz Bölgesinde on yedi yeni termik santral kurulmasına izin verilmesi Hükümetin çevre ve insan sağlığı konusundaki duyarlılığını göstermesi açısından önemli bir karine oluşturmaktadır.

Doğu Akdeniz Bölgesinde kurulması planlanan on yedi adet termik santralden yedi adedi Adana, beş adedi Hatay illerinde kurulacaktır. Yalnızca bu iki ilde kurulacak termik santrallerden yılda kırk beş milyon ton karbondioksit salımı olacağı tahmin edilmektedir. İklim değişikliğine bağlı toplumsal maliyetler ve hava kirliliğine bağlı insan sağlığı konularında yeterli incelemeler yapılmadan, uzun vadeli etkileri bilinmeden bu santrallerin kurulması bölge ekonomisinde önemli rol oynayan tarım, hayvancılık ve balıkçılık sektörlerini olumsuz etkileyecektir.

Yukarıda belirtilen gerekçelerle, İsken Sugözü Termik Santralinin insan sağlığı ve çevre üzerinde yarattığı olumsuzluklar ve bölgede kurulması planlanan yeni termik santrallerin neden olacağı sorunların saptanması ve alınacak tedbirlerin Yüce Meclisimizce tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasının yerinde olacağı kanısını taşımaktayız."