CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın 22 yıldır bitmek bilmeyen çilesi metroyu meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bulut, şehrin ulaşım sorununu çözülmesi için yapımı planlanan metro (hafif raylı sistem) için ilk adımın Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 22 yıl önce atıldığını bildirdi.

YATIRIMLARIN ÖNÜ KESİLDİ

CHP’li Bulut, “Dış kaynaklı hazine garantili krediyle 526 milyon dolara inşa edilen 13,5 kilometrelik metroya ilave olarak planlanan 10,3 kilometre uzunluğundaki Balcalı ve yapımı süren yeni stadyuma kadar uzanacak ikinci etap hat projesinin maliyeti de 274 milyon 300 bin dolar olarak belirlenmiştir. Ancak, Adana Büyükşehir Belediyesinin maddi olanakları ve İller Bankası payının yüzde 40’lık bölümünün, metronun kredi borcu ve faizine kesilmesi, ikinci etap çalışmalarının ve yeni yatırımların önünün kesilmesine neden olmuştur” dedi.  

ADANA’YA HAKSIZLIK YAPILIYOR

Halkın günlük yaşantısında en çok kullandığı hastane, üniversite, adliye gibi yerlerden geçmeyen metronun, milyonlarca dolarlık borç yüküyle Adana’ya ağır bir kambur oluşturduğunu vurgulayan Bulut, Türkiye’deki mevcut metro ve raylı sistemlerinin çoğunun hükümet projesi olarak yürütüldüğünü bildirdi. Bu projelerin tek istisnasının Adana metrosu olduğunu kaydeden Bulut, Adana’ya haksızlık yapıldığını, Adanalıların yeni yatırımların önünün açılabilmesi için metronun Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilmesini istediğini söyledi.

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI YAPTI

Şehrin geleceğine ipotek koyan metro çilesinin bitmesi için Adana milletvekillerine de çağrı yapan Bulut, “Bu sorun, bütün Adana’nın sorunudur. Adanalıların sorunudur.  Hangi partiden olursa olsun bütün milletvekilleri, Adanamız’ın önünün açılabilmesi için elini taşın altına koymalıdır. Parti ayrımı gözetmeksizin ortak mücadele vermelidir. Bütün milletvekillerine sorunun çözülmesi için ortak mücadele çağrısı yapıyorum” dedi.

BAKANA SORULAR

CHP’li Bulut, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Adana metrosu için şimdiye kadar Adana Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ne kadar para çıkmıştır? Kalan borç ne kadardır?

- Yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Adana Büyükşehir Belediyesi söz konusu kredinin faizi için ne kadar para ödemiştir?

HÜKÜMET PROJESİ OLARAK YÜRÜTÜLECEK Mİ?

-Adana’ya ve Adanalılara ağır bir borç yükü oluşturan metronun hükümet projesi olarak yürütülmesi için herhangi bir çalışma var mıdır?

- Ankara, İstanbul gibi şehirlerde mevcut metro ve raylı sistemlerin hepsi hükümet projesi olarak yürütülürken,  Bakanlığınız Adana metrosu için neden sorumluluk almamaktadır?

ADANA’NIN ULAŞIM SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEKTİR?

-Adana Büyükşehir Belediyesi’nin plansızlığını Adanalı hemşerilerimizin ödemesi haksızlık değil midir?

-Adana’nın ulaşım sorununu çözmeye yönelik herhangi bir çalışma var mıdır?