Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, sanayide doğalgaza, enerji fiyatlarına yapılan fahiş zamlarla ihracatın artmasının beklenemeyeceğini vurguladı.

TBMM Genel Kurulu’nda Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri esnasında kürsüye çıkan Dr. Şevkin, kanun teklifinin ihracatta asıl sorun olan finansmana erişim, ham madde temini ve pazar sorunu, ihracatta yüksek katma değerli ürünün payının artırılması, kilogram başına ihracatın dolar bazında düşmesi ve katlanan üretim maliyetleri, nakliyedeki fahiş artışlar konularında yapısal bir çözüm içermediğine dikkat çekti.

Türkiye’de dış ticaret hadlerinin bozulduğunu, artan üretim maliyetlerinden ve liranın değer kaybından, uluslararası rekabet nedeniyle reel fiyatların, asgari ücretin aşağı çekilmesinden kaynaklı yoksullaşan kof bir büyümeden bahsedildiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Daha üç gün önce doğal gaza yüzde 48 oranında yapılan zamla ihracatı nasıl artırmayı düşündüğünüzü gerçekten çok merak ediyoruz. Doğal gaza yapılan zam, yeni yatırım ve üretim alanı açılmadığı gibi, sanayicileri ticarette ve üretim alanlarında darboğaza mahkûm ediyor” dedi.

“ADANALILARIN 20 MİLYAR 930 MİLYON LİRA BİREYSEL KREDİ BORCU VAR”

Artan girdi maliyetleri nedeniyle tarımda da bir çıkmaza girildiğini kaydeden Dr. Şevkin, Çukurova'da narenciyenin dalında, bu yıl soğanın da tarlada kaldığını vurguladı. Yine, limon üreticisinin ihracatçısının perişan olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Girdi maliyetlerini, enerji fiyatlarını yükseltip sonra da ihracatçıdan alacağınız giriş aidatıyla, yeni şirket kurmakla siz ihracatı nasıl yükseltmeyi düşünüyorsunuz?” diye sordu.

2 milyon 258 bin kişilik nüfuslu Adana'da 957 bin 347 kişinin bireysel kredi kullandığını ve böyle geçinmeye çalıştığını ifade eden Dr. Şevkin, “Adanalıların 20 milyar 930 milyon lira bireysel kredi borcu var. Hayat pahalı Adana'da; iş yok, para yok, yatırım da yok!” dedi.

ADANA’DA İŞLETMELERİN YÜZDE 88’İ MİKRO ÖLÇEKLİ…

1927 yılından itibaren, sanayinin gelişmesine paralel olarak 1995 yılına kadar göç alan Adana’nın 1990 nüfus sayımında 4'üncü büyük il konumundayken maalesef artık, göç veren iller kapsamına girdiğini, işsizlik ve yoksulluk nedeniyle her yıl en az 13 bin kişinin Adana'yı terk ettiğini dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Hükümetin her dönem göz ardı ettiği Adana'da kamu yatırımı neredeyse hiç yapılmadığı gibi, havaalanı gidiyor, son on yılda 100'e yakın fabrika kapandı. Temel atmayla övünüyorsunuz bazı konularda ama önemli olan temel atmak değil, bu fabrikaların hayata geçmesi, üretime katılması Adana'da. Maalesef Adana her geçen gün kan kaybediyor. Tarımın başkenti konumundaki Çukurova'nın bereketli topraklarında artık, üretim yapılamıyor, ürün tarlada kalıyor. Günübirlik işlere odaklanmış çaresiz insanlar kenti olmaya başladı Adana. İşletmelerin yüzde 88'i mikro ölçekli. Hükümet, kamu yatırımlarını gerçekleştirmek ve kapanan fabrikalar yerine yeni yatırımlar yapmak için de herhangi bir çaba sarf etmiyor. Büyük ölçekli işletme sayısı sadece binde 3 oranında. Adana’da uzun yıllardan bu yana 2 milyar doların üzerinde ihracat hedeflenmişti ama ne yazık ki ihracat 2020 yılında da 1 milyar 839 milyon dolarda kalmıştır.”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun sanayideki doğalgaz zammına bakış açısını da eleştiren Dr. Şevkin, “Sayın Hisarcıklıoğlu kibar bir dille, üretime ve istihdama yönelinmesi gerektiğini söyledi ama Hisarcıklıoğlu'na sormak isteriz: Kim yaptı acaba bu zamları? Biz mi yaptık Sayın Hisarcıklıoğlu? Çıkın, açık yüreklilikle Hükûmeti eleştirin; kibar bir dille değil, açık yüreklilikle eleştirin lütfen” diye konuştu.

“ŞEFFAFLIK, ADALET, ÖZGÜRLÜK YOKSA KALKINMA DA OLMAZ!

Yasamada katılımcılık, yürütmede şeffaflık, yargıda adalet olmadığı sürece, atamalarda liyakat değil, yandaşlığın baz alınması halinde, akademik ve kurumsal yapının oluşmasının göz önünde bulundurulmadığı, medya özgürlüğünün sağlanmaması durumlarında kalkınmadan söz etmenin, ihracatın artmasından bahsetmenin mümkün olmadığına dikkat çeken CHP’li Dr. Şevkin, “Orta gelir tuzağından kurtulamayız bu şekilde. Elbette ki gri listeye düşeriz. 19 yıllık iktidarınız döneminde yönetememeniz nedeniyle ülke yönetimi âdeta bir çürük tahtaya dönmüştür. Çürük tahta da çivi tutmamaktadır. Ama hiç üzülmeye gerek yok, hiç merak etmeyin, hiç korkmayın, hiç kimse endişelenmesin; ülke yakında huzura kavuşacak. Geliyor, gelmekte olan” ifadelerini kullandı.

ASKERİ SINAVLARA İŞARET ETTİ

Dr. Şevkin, Adana’nın Kozan ve Pozantı ilçelerinden kendisini arayan vatandaşların askeri sınavlarda liyakatin esas alınmadığı yönündeki şikayetlerini de meclis kürsüsünden dile getirdi. Dr. Şevkin, sınavlarda liyakatin ve puanlamanın esas alınması çağrısında bulundu.