"100 İLAÇTAN 20'Sİ BULUNAMIYOR"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Araştırma Önergesi sunarak gerekçesini paylaşan Ayhan Barut, "Gelişen dünyada tıbbi tedavinin ayrılmaz parçası ilaçlarla ilgili Türkiye'de ciddi sorunlar yaşandığı ortadadır. Bunlardan birisi de sıklıkla gündeme gelen ilaç yokluğu sorunudur. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan döviz kuru güncellenmiş, ilaç fiyatlarına yüzde 37.43'lük zam yapılmıştı. Fiyat geçişinden sonra birçok ilaç piyasa verilmeye başlasa da yine de her 100 ilaçtan 20'sinin bulunamadığı ortaya çıktı" diye konuştu.

YERLİ ÜRETİM ÇAĞRISI

Kanserden diyabete, tansiyondan epilepsiye ve romatizmal ilaçlara kadar 600 kalem ilacın temin edilemediğine işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Tüm ilaçlara yapılan kur zammı sonrası özellikle kanser, diyabet ve bazı tansiyon ilaçlarının bulunamadığı sağlık camiası ve eczacılarımız tarafından dile getirilmektedir. Haziranda ilaçlara yapılacak yüzde 15-25 aralığındaki yeni bir zam beklentisinin bu sorunun temelinde yattığı iddiası ise akıl alır gibi değildir. İlaç yokluğun nedenlerinden belki de en büyüğü ilaçta dışa bağımlılıktır. Derhal tıbbi ilaçta da dışa bağımlılıktan kurtulmalı, yerli ilaç üretimi için seferber olunmalı, yerli üretim desteklenmelidir.  İnsan hayatının her şeyden üstün olduğu, sağlığın da bu açıdan önemi gözetildiğinde ilaçta yaşanan krizin çözülmesi elzemdir. İlaç yokluğu ve temininde yaşanan sorunların tam olarak saptanması, benzer sorunların tekrarlanmaması ve gerekli önlemlerin alınması, ilaçta dışa bağımlılıktan kurtulup yerli üretime destek verilmesi için Meclis Araştırması istiyoruz."