Atatürk’ün en yakın mücadele arkadaşı olan İnönü’nün askeri bir deha ve diplomat olmasının yanında, aynı zamanda eşsiz bir devlet adamı olduğunu vurgulayan CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, “91 yıllık yaşamını, ulusunun bağımsızlığına ve özgürlüğüne adayan İsmet İnönü, ilkeleri, kararları ve örnek duruşuyla bugün de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte yolumuzu aydınlatıyor” dedi.

SALGIN NEDENİYLE SINIRLI KATILIMLI ANMA ETKİNLİĞİ

İnönü Parkı’nda İsmet İnönü anıtı önünde gerçekleştirilen anma etkinliği, Covid-19 salgını nedeniyle İl Başkanı Mehmet Çelebi, Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Burhanettin Bulut, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, ilçe başkanları, il yöneticileri, kadın ve gençlik kolları başkan ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

ÖRNEK İNSAN

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı konuşmada, İnönü’nün örnek kişiliğine vurgu yaptı. Çelebi, İnönü’nün çalışkanlığı, tüm görev ve hizmetlerindeki ciddiyeti, mütevazılığı, samimiyeti, akılcı düşünce yapısı, sakinliği ve ölçülülüğü, dengeli yaklaşımı, örnek yaşamı, güvenilir kişiliği, çağdaş düşünce anlayışıyla yalnız dönemine değil, bugüne ve yarınlara ışık tuttuğunu söyledi.

ELDE ETTİĞİ ZAFERLER MİLLETİN MAKUS TALİHİNİ YENDİ

Çelebi, “İsmet İnönü, Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın mücadele arkadaşı ve O’nun attığı her adımda destekçisi, elde edilen her başarıda payı olan devlet adamıdır. Askeri dehası ve komutasındaki güçlerle elde ettiği Birinci ve İkinci İnönü zaferleriyle ulusumuzun verdiği kurtuluş mücadelesindeki makus talihini yenen İnönü’nün bu zaferleri kurtuluş mücadelesinde birer dönüm noktası olmuştur” diye konuştu.

LOZAN FATİHİ

İsmet İnönü’nün Lozan’da, Türkiye’nin diğer ülkelerle eşit koşullarda temsil edilmesini sağlayıp eşsiz bir diplomasi örneği sergilediğine dikkati çeken Çelebi, İnönü’nün buradaki kararlı tutumu sonucunda elde edilen kazanımların İnönü’ye “Lozan Fatihi” unvanını kazandırdığını kaydetti.

ONURUMUZ, GURURUMUZ

İnönü’nün Lozan’da emperyalist ülkelere karşı dik duruşuyla Türkiye’nin bağımsızlık ve özgürlük konusundaki kararlılığını tüm dünyaya haykırdığını aktaran Çelebi, “İnönü, Sevr’in yırtılıp atılmasında, Türkiye’nin tapusu ve var oluş belgesi olan Lozan Antlaşması’nın dünyaca kabul edilmesinde baş aktör olmuştur. Bu kazanımları ulusumuza sağlayan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Fatihi İsmet İnönü ve mücadele arkadaşları dün olduğu gibi bugün de yarın da onurumuz ve gururumuzdur” ifadelerini kullandı.

“ATATÜRK VE İNÖNÜ YOLUMUZU AYDINLATIYOR”

İsmet İnönü’nün çağdaş Türkiye’nin inşa sürecinde gerçekleştirilen Cumhuriyet devrimlerine verdiği katkıya dikkati çeken Çelebi, şunları söyledi:

“İkinci dünya savaşı sırasında izlediği denge politikasıyla Türkiye’yi savaşın dışında tutmayı başaran İnönü, Türkiye’nin bu süreçten en az zararla çıkmasına sağlamış, çok partili hayata geçişi sağlayarak demokrasi tarihimize de adını altın harflerde yazdırmıştır. 91 yıllık yaşamını, ulusunun bağımsızlığına ve özgürlüğüne adayan İsmet İnönü, ilkeleri, kararları ve örnek duruşuyla bugün de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte yolumuzu aydınlatıyor. Mustafa Kemal Atatürk cepheye yazdığı mektupta İnönü’nün komutanlığında elde edilen zaferle ‘milletin makus talihini yendiğini’ vurgulamıştır. Aramızdan ayrılışının 47.yıldönümünde,  büyük devlet adamı, 2. Cumhurbaşkanımız ve genel başkanımız İsmet İnönü’yü bir kez daha minnetle, saygıyla ve rahmetle anıyoruz.”

Çelebi’nin konuşmasının ardından katılımcılar İnönü’nün anıtına karanfil bıraktı.