Biz tarihimizle gurur duyuyoruz diyen Erdoğan Fransa'ya ateş püskürdü. Fransa'ya 8 ağır yaptırım uygulanacak. Paris büyükelçimizi Ankara'ya çağırdık. Siyasi askeri ve ekonomik maliyetli faliyetleri personel değişim eğitim gibi bütün faliyetleri iptal ediyoruz. Askeri tatbikatlar iptal edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransız Ulusal Meclisi’nin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifini kabul etmesini "çok büyük bir talihsizlik" olarak nitelendirirken, bunun Türkiye-Fransa ilişkilerine çok ağır faturalar çıkaracağını vurguladı.

Fransa’da ifade özgürlüğü olmadığını belirten Erdoğan, "Bu ne kadar ciddiyet uzak bir yaklaşımdır, nasıl sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değil" dedi. Bu girişimin isabetsiz olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bu kararın Fransız meclisinde Türk diplomat Yılmaz Çolpan’ın katledilmesinin yıl dönümünde görüşülüyor olmasının manidar olduğunu söyledi.

Erdoğan, Fransa meclisinde on da bir katılımla oylama yapılmasının daha da manidar olduğunu söylerken, "Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bunu kabullenmemiz mümkün değil. Bizim ülkemizde 100 bin civarında Ermeni yaşamakta. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır bir kısmı ise vatandaş olmayıp ülkemizde bulunanlardır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasında vize muafiyeti anlaşmasının imzalandığını açıklayarak, "Ticaret hacmimizi 2015 yılı sonuna kadar 20 milyar dolara, 2020 yılı sonuna kadar 40 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Yanukoviç ile baş başa görüşmenin ardından eş başkanlığını yaptıkları Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısını da gerçekleştirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, "Bu ziyaretin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisisin 20. yıl dönümü arifesinde gerçekleşmesi ayrıca önemlidir" dedi.

Erdoğan, Türkiye-Ukrayna arasındaki ilişkileri yeni projelerle taçlandırmayı düşündüklerini belirterek, Görüşmemiz, gelecek yıl Kiev’de yapacağımız toplantı için de önemli bir yol haritasının tespitine vesile oldu. İlişkilerimize yön veren siyasi diyalogun her düzeyde ve en üst yoğunlukta sürdürülmesi, bu yol haritasına ayrı bir zenginlik kazandırıyor. Özellikle ulaştırma, enerji ve savunma sanayi gibi potansiyel vadeden alanlarda işbirliğini geliştirmeye karar verdik. Ülkelerimizin kalkınmasına ivme kazandırmak bölgemizde bir refah ve istikrar kuşağı oluşturmak öncelikli hedefimizdir" diye konuştu.

-SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KONUSUNDA MUTABIK KALDIK-

Kişi, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına imkan sağlayacak şartların tesisine yönelik çabaları yoğunlaştırma kararı aldıklarını belirten Erdoğan, "Sizlerin de şahit olduğu gibi önemli bir adımı attık bu da vize muhafiyeti anlaşmasıydı imzalanmış oldu, hayırlı olsun. Ukrayna ile ikili ilişkilerimizi, ticari ilişkilerimizi, dostluğumuz güçlendirmeye yönelik bu adımların ileride hız kazanacağına eminim" değerlendirmesinde bulundu. Yanukoviç ile serbest ticaret anlaşması konusunda da mutabık kaldıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu iki ülke için çok önemli bir adım. Böylece ticaret hacmimizi 2015 yılı sonuna kadar 20 milyar dolara, 2020 yılı sonuna kadar 40 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu görüşmelerimizde Kırım Tatarları’nın durumlarını da ele aldık. Bu bağlamda Tatar toplumunun ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal sorunlarının giderilmesi için yapabileceğimiz katkıları konuştuk. TİKA’nın şu ana kadar 22 milyon dolarlık bir yatırımı özellikle gerçekleşmiş vaziyette. Şimdi Kiev’de bir ofis açmak suretiyle bu tür yatırımları yaygınlaştırma hedefini Yanukoviç ile paylaştım. Gerek eğitim alanında, gerek ticari alanda, gerek turizmde neler yapabiliriz bütün bu alanları değerlendirme fırsatı bulduk."

Tarih parlamentolarda yazılmaz, olsa olsa parlamentolarda oylamalarla çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları, tarihi siyasi istismar olarak kullananları tarih de halklar da affetmeyecektir..

 Bundan sonra Fransa ile ilişkileri gözden geçireceğiz diyen Erdoğan uygulanacak yaptırımları açıkladı

İşte Fransa'ya uygulanacak yaptırımlar:

Paris büyükelçimizi Ankara'ya çağırdık.

Siyasi askeri ve ekonomik maliyetli faliyetleri personel değişim eğitim gibi bütün faliyetleri iptal ediyoruz.

Askeri tatbikatlar iptal edildi.

Fransa ile her türlü siyasi iştişareler durduruldu

Fransız askeri uçakları her uçuş için Türkiye'den ayrı ayrı izin alacak

AB eşleştirme projelerinde Fransa'yla işbirliğine gitmeyeceğiz.

Askeri gemilerin liman ziyaretleri izin başvurularını bugünden itibaren reddediyoruz.

2012 yılında Ekonomik bakanları arasında yapılacak Türkiye Fransa ortak Ekonomi toplantısına Türkiye katılmayacak