“4 milyon 157 bin kişi günde 15 lirayla geçinmeye çalışıyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine CHP grubu adına konuşan Dr. Şevkin, Türkiye’de ekonomideki yönetim biçiminin, tüketici nezdinde artık iflas ettiğini kaydetti. Vatandaşın neden borçlandığını göz önüne almayan, hayat pahalılığının ayyuka çıkmasına seyirci kalan bir iktidarla karşı karşıya kalındığını söyleyen Dr. Şevkin, “Ülkenin yeniden yapılanması, ekonomik olarak düzlüğe çıkması, vatandaşın evine bir lokma ekmek, bir kilogram et götürebilmesinin önü açılmıyor” dedi.

ET VE SÜT KURUMUNA TEPKİ GÖSTERDİ

Milletin borçlandırıldığını,  bir lokma ekmeğe muhtaç edildiğini, her geçen gün daha çok fakirleştirildiğini dile getiren Dr. Şevkin, “Cebinde beş kuruşu kalmayan vatandaşımız, benzin kuyruklarına, ekmek kuyruklarına, yağ kuyruklarına, şeker kuyruklarına ve bir kilogram et kuyruğuna mahkum ediliyor” diye konuştu.
Meclis kürsüsünde et kuyruklarıyla ilgili fotoğrafları gösteren, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü’nün, yüzde 48’lik et zammına karşı, “Uzun kuyruklar oluşuyordu; o yüzden zam yaptık” şeklinde akıllara ziyan bir açıklama yapmasına tepki gösteren CHP’li Dr. Şevkin, “Bakın insanlar ucuz et alma kuyruğunda iken kıyma 56 TL’den 83 TL’ye, sığır bonfile 154 TL’den 228 TL’ye çıkmıştır. Resmî verilere göre Türkiye’de  günde 34 TL’den az geliri olan 12 milyon 267 bin kişi var. Türkiye’nin en yoksulları günde 15 TL’ye geçinen  4 milyon 157 bin kişi, sürekli yoksulluk içinde olanlar ise 11 milyon 216 bin 601 kişidir” ifadelerini kullandı.

“TÜKETİCİ KREDİLERİ FAİZ ORANI YÜZDE 30’A DAYANDI”

“Tüketiciyi tükettiniz tüketiciyi. Milleti tükettiniz. Ekonomiyi tükettiniz” sözleriyle iktidarı eleştiren CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, icra dosyalarıyla baş başa kalan vatandaşın uçan kuşa borçlandırıldığına işaret etti. Dr. Şevkin, “Sonra çıkıp “tüketicinin borçlarına dönük kolaylık sağladık” diye caka satıyorsunuz” dedi.
Milletin, iş ve atama bekleyen gençlerin, öğretmenlerin, sağlıkçıların, işsizlikten, yoksulluktan tükendiğini ancak hükümetin bundan haberi olmadığını ifade eden Dr. Şevkin, iktidara seslenerek, “Güya faiz indirdiniz. “Politika, tabela faizini yüzde 14’e indirdik” dediniz. Peki tüketici kredilerinden haberiniz var mı? Haberiniz yoksa ben haber vereyim; tüketici kredileri faiz oranı yüzde 30’lara dayandı. Bilin istedim” diye konuştu.

“84 MİLYON 1’DEN BÜYÜKTÜR”

1 Ocak – 18 Mart günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 2 milyon 290 bin yeni dosya geldiğini, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının son bir yılda 1 milyon 263 bin adet artarak 18 Mart itibariyle 23 milyon 524 bine çıktığını vurgulayan CHP’li Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Bir avuç saray oligarkından başka herkes borçlu. Vatandaşların sadece bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçları 1 trilyon 52 milyar liraya ulaştı. Varlık yönetim şirketlerine devredilenlerle birlikte takipteki borçlar 58 milyar lirayı buluyor. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 200 milyon lira daha artarak toplam 27,6 milyar lira düzeyine çıktı. Hazine’nin en son yaptığı ve yıllık faizi yüzde 8,63’e kadar yükselen dış borçlanmada olduğu gibi, çok yüksek reel faizler ödemeden dışardan borçlanmakta zorlanan Türkiye ekonomisinin gelecek 12 aylık dönemde ödemesi gereken dış borç miktarı 171,6 milyar dolardan 174 milyar dolara kadar yükseldi.  Kim ödeyecek bu borçları. Bir avuç tefeciye tüm muslukları açıyorsunuz ama faturasını 84 milyonun sırtına yüklüyorsunuz. Ayıptır, yazıktır, günahtır. Türkiye’nin kaynaklarını bu kadar hovardaca harcamaya hakkınız yok! Gün gelir devran döner milletimiz bunun hesabını elbette sandıkta sorar! Yoksulun ahı elbette bir gün sizi devirecek. Unutmayın ki; 84 milyon 1’den büyüktür.”