İçişleri Bakanlığı’nın pazar günü açıklanan kararının ardından dün gece belediye meclisinde üyesi bulunan Ak Parti, CHP ve Durak’ın önceki hafta istifa etmek zorunda kaldığı partisi MHP yönetimlerinde yoğun bir değerlendirme-strateji trafiği yaşanmaya başlandı. Ak Parti’deki ilk görüşün başkan vekilliği için aday çıkarmama şeklinde olduğu öne sürüldü. Ak Parti’nin, “Seçmen nezdinde Durak’ı görevden alıp yerine kendi adamlarını oturttular” dedirtmemek için bu yönteme başvuracağı belirtildi. MHP ise, Ak Parti’li bir başkan vekili seçtirmemek üzere strateji oluştururken, CHP şimdilik diğer 2 partinin tutumunun netleşmesini bekliyor. Öncelikle inisiyatif alıp almamaya ise çarşamba günü karar verilmesi bekleniyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin başkan vekilini seçmek üzere yapacağı ilk toplantı ise 1 Nisan Perşembe olarak belirlendi.
 
KİM SEÇİLEBİLİR?

Durak’ın bazı meclis üyelerinin bir imar değişikliği ile ilgili olarak 260 bin dolarlık rüşvet pazarlığı yaptığına ilişkin ses kasetini mecliste dinletip, savcılığa suç duyurusunda bulunmasının ardından sahneye çıkıp Başkan’a yönelik önemli iddialarda bulunan ve adı en çok kunuşulan eski MHP’li Meclis Üyesi Mustafa Tuncel, bu koltuğa oturmak istemediğini açıkladı. İddiaları ile Durak’ı köşeye sıkıştıran Tuncel, “Benim mücadelem Durak’ı hapse attırmak” dedi.

İSMİ ÖNE ÇIKANLAR

Meclis’te en çok üyeye sahip Ak Parti’de İl Başkanı da olan meclis üyesi Mustafa Kebude ile Seyhan İlçe Belediye Başkan Yardımcısı ve eski il başkanlarından Abdullah Doğru’nun adları da öne çıktı. MHP’de eski Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel adı konuşulurken, CHP’de Halil Tüm adı kendi partisinin yanısıra diğer partiler ve kamuoyundan da olumlu karşılanacak bir isim olarak ağırlık kazandı.

Siyasi çevrelerde, belediye meclisinde şimdiye kadar Durak’a karşı en içerikli muhalefet ve konuşmalar yapmakla dikkat çeken Halil Tüm’ün  kontenjandan aday gösterilmiş olması da diğer partiler nezdinde olumlu bir avantajı olarak değerlendiriliyor. Halil Tüm’ün, son iddialar patlak vermeden başkan ve meclisi şaibeler konusunda uyarmış olması da hatırlatılıyor.

Metropol ilçe belediye başkanlarının mecliste görev almalarına karşın bu göreve seçilemeyecekleri savunulmakla birlikte bu konuda da partilerde farklı yorumlar yapılıyor. Bu başkanlar arasında Ak Parti’den Azim Öztürk, Mahmut Çelikcan, CHP’den Yıldıray Arıkan, MHP’den Durak’ın kuzeni olan Babacan Durak’ın adları konuşuluyor.

34 ÜYE OY KULLANACAK

35 üyeli Belediye Meclisi’nde Durak görevden alındığı için 34 üye oy kullanabilecek. Mecliste Ak Parti’nin 13, CHP’nin 10, MHP’nin 9 üyesi bulunuyor. CHP ve MHP’den istifa eden 2 üye ise bağımsız.

Yerel seçimler yapılalı henüz bir yıl geçtiği ve 4 yıl daha seçim yapılmayacağı, Durak’ın da 2 aylık periyodlarla uzun süre görevden uzak kalacağı olasılığı ile partiler başkan vekilliği konusunda büyük bir titizlik gösteriyor.

MÜHÜR SÖKÜLDÜ

Açığa alınan bir çok belediye başkanının makamı mühürlenmezken, Durak’a tebligatın yapılmasının ardından makamının mühürlenmesinin nedeni konusunda kesin bir açıklama yapılmadı. Yıllık 600 milyon liralık bir bütçeyi yöneten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı’nın makamındaki mühür sabah sökülmediği için, geçici başkan vekilinin göreve başlaması da uzun süre gerçekleşemedi.

Bu tartışmalar öğlen saatlerinde sonuçlandı ve Durak’a cephe açan, MHP’den de istifa etmek zorunda kalan Mustafa Tuncel bir süre geçici başkan vekili olarak başka bir odada çalışmaya başladı.

Mühürleme işlemini yapan aynı ekip gelip mühürü saat 12.00 sıralarında söktükten sonra da başkanlık makamına geçti. Aytaç Durak bu konuda Vali İlhan Atış ile de görüşüp nedenini sorduğunu, “Makamımda eroin mi var?” diye sitem ettiğini aktardı.

(DHA)