Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin jeoçeşitliliğinin korunamadığını vurguladı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yönetim Kurulu tarafından 6 Ekim’in Dünya Jeoçeşitlilik Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Dr. Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada meclisi göreve davet etti.

OBRUĞA ASANSÖR, JEOPARKA HES!

CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, “Türkiye’nin  zengin bir jeolojik çeşitliliğe sahip olmasına rağmen son bir-iki yılda Gümüşhane'deki Dipsiz Göl'ün define arayıcıları tarafından yok edilmesi, Erzurum Tortum ve Konya Hadim Yerköprü Şelalesi'nin peyzaj düzenlemeleri adı altında doğal çevrenin tahrip edilmesi, Mersin Cennet Cehennem Obruğu içerisine asansör yapılması, dünyanın sayılı jeoparkı olmaya aday Kapadokya'nın Alan Yönetimi Kanunu'yla imara ve talana açılması, ülkemizin UNESCO'ya kayıtlı tek jeoparkı olan Manisa Kula Salihli Jeoparkı’nın içine HES inşaatına başlanması gibi her gün bir başka kentimizde jeolojik varlığımız yok ediliyor” diye konuştu.

TOPLUMSAL DUYARLILIK ÇAĞRISI

UNESCO Yönetim Kurulu tarafından 6 Ekim Dünya Jeoçeşitlilik Günü olarak belirlendiğini hatırlatan Dr. Şevkin 4,6 milyar yıllık gezegenin sessiz tanıkları ve bir daha yerine konulması imkânsız olan jeolojik varlıkların yok edilmesine karşı toplumsal duyarlılığın oluşturulması gerektiğini vurguladı. CHP’li Dr. Şevkin, TBMM'yi yasal tedbirlerin alınmasına, “Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü”nü ise Türkiye’nin sahip olduğu jeoçeşitliliği korumaya davet etti.