5 Aralık 1934 yılında Türkiye’de yaşayan kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesi nedeniyle toplantı düzenleyen Ka.der Doğu Akdeniz Bölge Temsilcisi Köni, dışlanmak değil yönetimlerin içinde yer almak istediklerini ifade etti.  Köni’nin basın açıklamasına Zehra Esen (AKP Parti Yüreğir Belediye Meclisi A.Adayı), Aysen Şenesen (İyi Parti Belediye Meclis Üyesi A.Adayı), Dilek Cankoy (İyi Parti Sarıçam Belediye Meclisi Üyesi) ile yönetim kurulu üyeleri Feray Özyazgan, Semra Sakar, Zeynep Firat Alanyalıoğlu, Hatice Develi de katılarak destek verdi.

Ülkemizde kadınların; 5 Aralık 1934’ten bu yana TBMM’de seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Ka.der Doğu Akdeniz Bölge Temsilcisi Ayfer Köni, 1935 seçimlerinde 17 kadın ilk kez Meclis’e girdiğini, 1936 yılında yapılan ara seçim sonucunda sayının 18’e yükseldiğini ifade ederek açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Üzülerek belirtiyoruz ki geçen 84 yıl içinde kadınlar TBMM’de en fazla %17.8 oranında temsil edildiler. Kadınlar şu anda mecliste %17,48 oranında temsil ediliyorlar, yani 595 milletvekilinin yalnızca 104’ü kadın. Yerel yönetimlerdeki temsil oranı ise yok denecek kadar az. 2014 yılı yerel seçim sonuçlarına göre 1.396 Belediye Başkanının yalnızca 40’ı (%2.9), 20.498 Belediye Meclis Üyesinin yalnızca 2198’i (%10.7), 1251 İl Genel Meclis Üyesinin yalnızca 60’ı (%4.8), 50.292 muhtarın sadece 674’ü (%1.3)’ü kadındır. 

KA.DER olarak kadınların siyasette neredeyse yok sayıldığı bu durumda, siyasetin toplumsal yaşam üzerindeki tayin edici özelliğini göz önünde bulundurarak, öncelikle siyasette eşit temsilin sağlanmasını ana hedef olarak belirledik. Çünkü, siyaset alanında sağlanacak eşit temsil, kadın erkek eşitliğinin her alanda gerçekleşmesini kolaylaştıracaktır. Kadınların hayatın her alanında eşit haklara ve fırsatlara sahip olduğu, her türlü şiddetin ortadan kalktığı, barıştan ve özgürlükten yana bir yaşam için daha çok kadının karar alma mekanizmalarında olması gerektiğinin altını çiziyoruz. 

Her seçim döneminde siyasi partilerin kadın aday göstermede isteksiz ve kadın adayları listelerde seçilebilir sıralara yerleştirmeme konusundaki ısrarlı tutumlarının değişmesini talep ediyoruz. Bunun için tüm partilerin Genel Başkanlarına, Aday Belirleme Komitelerindeki görevlilere ve parti örgütlerine kadınların adaylaşması noktasında gereken siyasi iradeyi göstermelerini ve bu konuda ısrarla oluşturdukları bariyerleri ortadan kaldırmalarını bekliyoruz. Önümüzdeki yerel seçimlerde daha çok sayıda kadını belediye başkanı, meclis üyesi ve muhtar olarak görmeyi arzu ettiğimizi yüksek sesle bir kez daha ve son olmasını ümit ederek dile getiriyoruz.”