Kısa adı KADER olan Kadın Adayları Destekleme Derneği, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yayınladı. KADER Adana Şubesi Başkanı Ferah Nalcı bu önemli gün nedeniyle yaptığı açıklamada, parlamentoda yasaların erkek çoğunlukla yapıldığı için kadınlar adına olumlu adımların atılmadığını, mecliste bulunan 550 koltuktan 275’inin kadınların hakkı olduğunu söyledi.

Kadınların politik, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda eşitlik, tüm yönetim birimlerinde de eşit temsil hakkı istediğini söyleyen Ferah Nalcı basın açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

“Biz kadınlar adalet, demokrasi ve eşitlik için, fermuar sistemi istiyoruz...

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının ardından 78 yıl geçti.

Bu hakkı elde eden kadınlar, 78 yıl geçti.

Bu hakkı elde eden kadınlar, 78 yıldır eşit temsil için zorlu bir mücadele veriyor.

KA-DER olarak, tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyor ve seçimle gelinen tüm karar organları için aday listelerinin BİR ERKEK – BİR KADIN olarak düzenlenmesini istiyoruz. FERMUAR denilen bu sistemin artık uygulanması gerektiğini hatırlatıyoruz.

Kadınların karar mekanizmalarında yer alması için kota yeterli değil. Çünkü kotada yine seçilebilir sıralara erkekler, dolgu maddesi olarak da alt sıralara kadınlar yazılıyor. Bunu istemiyoruz.

Politik, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda eşitlik için alınan tüm yönetim birimlerinde eşit temsil hakkı istiyoruz.

Kadınlar; yarınları kendilerinin ve çocuklarının geleceği için mutlaka siyasetle uğraşmalıdır. Oysaki çok az kadın siyaset içindeki erkek egemen anlayışa direnebilmekte, siyaset yapmaya devam edebilmektedir. Kadınlar arasında dayanışma ve birliktelik kültürü geliştikçe, her alandaki erkek hakimiyetine son vermek mümkün olacaktır. Kadınlar siyasetle uğraştıkça katılımcı, güçlendirici ve kalıcı olduklarını göstereceklerdir.

Parlamentoda yasalar erkek çoğunlukla yapıldığı için hala kadınlar adına gereken olumlu adımların çoğu atılmamıştır.

Nüfusunun yarısı kadın olan Türkiye’de yüzde 14.2 olan meclisteki kadın sayısıyla kadınlar lehine hiçbir yasanın çıkarılamayacağı ortadadır. Bizce bunun utancı tüm yasa çıkarıcılara ve parti genel başkanlarına aittir.

Artık yerimiz siyaset. TBMM’deki 550 koltuktan 275’inin kadınların hakkı olduğunu biliyoruz. Erkekler tarafından gasp  edilen hakkımızı istiyoruz.

Önümüzdeki yerel seçimler var. Bazı belediyelerin kapatılması ile o belediyelerin seçilen başkan ve meclis üyelerinin yine bazı seçilecek yerlerde aday gösterilerek kadınların alanının daraltılacağını biliyor, buna da ‘Hayır’ diyoruz.

Bugüne kadar seçilmişlerin tekrar tekrar aday olmasını, yinebiz kadınların siyasette yeterince yer almamızın önüne geçen engel olduğunu biliyor, bu yöntemlere artık son verilmesini istiyoruz.

Kadınlar ilk kez 1934’te seçme ve seçilme hakkını kullandı ve 5’inci dönem olan bu seçimlerde TBMM’ye 185 kadın milletvekili girdi. O tarihten bugüne kadar bir çok yasa çıkmasına rağmen hala aynı yerde sayıyoruz.

Eşit temsil için ‘FERMUAR’ sisteminin uygulanmasının, aday listelerinin bir erkek bir kadın şeklinde düzenlenerek, parlamento, belediye meclis üyelikleri, il genel meclis üyeliklerinin belirlenmesinin sosyal adalet gereği olduğunu tekrar hatırlatıyoruz.”