1 KİLO TAVUK EN AZ 35 TL

Vatandaşın alım gücü her geçen gün daha çok düşerken kırmızı etten sonra beyaz ete de hasret kaldı. Kırmızı et fiyatlarının altın değerine ulaştığı Türkiye’de beyaz etteki fahiş fiyat artışları nedeniyle dar gelirli vatandaşlar artık tavuk eti de tüketemiyor.
Mahallelerde vatandaşlarla buluşmasını aralıksız sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana Karşıyaka Mahallesi’ndeki mütevazi dükkanında tavuk eti ve tavuk kırıntısı satışı yapan bir aileyle sohbetinde acı gerçekle karşılaştı.
Her geçen gün daha çok zamlanan, girdi maliyetlerinin artışı nedeniyle hayvancılığın da yok edildiği, gebe ve damızlık süt ineklerinin kesildiği, dolayısıyla stoğu da azalan kırmızı eti bulamayan vatandaşların tavuk etindeki fahiş zamlar nedeniyle beyaz eti de yiyemez hale geldiğini yerinde gören CHP’li Dr. Şevkin, esnafın da vatandaşın da çaresizlikle baş başa bırakıldığını dile getirdi.

“VATANDAŞ ARTIK TAVUK ETİNİ DE ALAMIYOR”

Temizlenmiş, hazır tavuk satışı yapan bir esnaf, Dr. Şevkin’le sohbetinde şu ifadelere yer verdi:

“Tüm tavuğun kilosu 35 lira, tavuk göğsü 50 lira oldu. Fakirimizin et çeşitlerindeki tek gıda kaynağı tavuk etiydi. Artık tavuk etini de alamıyor. Zaten dana etine, koyun etine güç yetmiyor. Vatandaşımız da esnafımız da zor durumda. Esnaf satış yapamadığı için elektrik, su parasını, dükkan kirasını ödeyemiyor. Bu durumdan çok etkileniyoruz. Yapacak bir şey yok. Satışlarımız, yüzde 40 oranında düştü. Milletin alım gücü kalmadı. Günden güne de azalıyor.”

KIRMIZI ET KIYMASI YERİNE TAVUK KIYMASI…

Adana’nın simge yemeklerinden biri olan içli köftenin kırmızı etle yapıldığına işaret eden Dr. Şevkin, tavuk satışı yapan kadın girişimciye bu konuyu da sorunca, esnaf şu yanıtı verdi: “Tavuk göğsünü temizliyoruz, kıyıyoruz, kıyma şeklini alıyor. Ancak yine de alamayan çok vatandaşımız var” diye konuştu.