Kırtasiyeler Zincir Marketlerden, Veliler de Fahiş Fiyatlardan Şikayetçi

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da kitap-kırtasiye dağıtım yapan esnafın sorunlarını dinledi. Geçtiğimiz sene pandemi nedeniyle okulların kapanmasıyla en çok etkilenen alanlardan birinin kitap-kırtasiye sektörü olduğunu kaydeden Bulut, işletmeler açık olmasına rağmen, iş yapamadıklarını, devletten tek kuruş yardım almadan iş yerlerini idame etmek zorunda kaldıklarını kaydetti. 

ESNAF DA VELİLER DE ŞİKAYETÇİ

Okulların açılmasıyla kırtasiyecilerin bir nebze nefes aldığını belirten Bulut, “Ancak, hammadde fiyatlarının iki katına çıkması hem kırtasiyecileri hem de velileri mağdur etti. Kırtasiyeler kar oranlarının düşmesi ve zincir marketlerin baskısından, veliler de fahiş fiyatlardan şikayetçi.  Ekonomik kriz ortamında alım gücü düştüğü ve her şey ateş pahası olduğu için aileler, çocuklarına yeni kırtasiye malzemesi alamıyor. Öğrenciler, ağabeyden, abladan kalan defter, kitap, kalemle idare ediyorlar” dedi. 

YARDIM ALMADIK

Pahalılığın esnafı da vurduğunu belirten Bulut, 18 aylı zorlu bir süreçten çıkan kırtasiyecilerin de dertli olduğunu bildirdi. Bulut’a sorunlarını anlatan esnaf Ömer Akkaya, sektörel olarak kimsenin kendilerinin farkında olmadığını, işten çıkarma yasağı nedeniyle personel çıkışı yapamadıklarını, ancak maaşları ödemeye devam ettiklerini, devletten herhangi bir yardım almadıklarını kaydetti. 

EKONMİK OLARAK ÇÖKÜNTÜ İÇİNDEYİZ

Ekonomik olarak herkesin çöküntü içinde olduğunu belirten esnaf, şöyle devam etti:
Bu zorlu süreci kıt kanaat atlatan, hatta atlatamayan esnaf var. Birçok esnaf arkadaşımız battı.  Çekleri yazılan esnaf oldu. 23 yıllık vergi levham var ama 1 ay sonra ne olacağımız belli değil. Pandemi dönemi öncesindeki satışlarımızı yakalayamadık. Okullar açıldı ama yeniden kapanıp, kapanmayacağına dair bir belirsizlik var. En büyük sorunlarımızdan biri de marketler. Her köşe başındaki 3 harfli marketlerde kitap, defter satılıyor. Yardımcı kaynak kitaplarını da markette satmaya başlarlarsa kapatıp gideriz. Gelecekle ilgili endişeliyim. 

FAHİŞ FİYATIN NEDENİ HAMMADDE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Kırtasiye ve kitap fiyatlarındaki fahiş fiyat artışının nedenini soran CHP’li Bulut’a esnaf, şöyle yanıt verdi:
Fahiş fiyatların nedeni ne biz ne üretici ne de yayınevi. Hammadde ve kâğıt fiyatları yerinde durmuyor. Her şey 3-5 katına çıktı.  Böyle olunca da üretici zam yapmak zorunda kalıyor. Bizim de belirli maliyetimiz var. Müşteriye tam olarak yansıtamadığımız için eski karımız yok. Bazıları prestij için, dükkanım açık kalsın diye bu işi yapıyor. Vatandaş haklı olarak 100 TL’ye kitap mı olur? diye soruyor. Çoğu ithal ürün. Kâğıt, 600 dolar iken şu anda 1200 dolar. 2 katına çıktı. Dolar olarak da kur olarak da yükseldi.