Yangın sebebiyle binlerce ağaç yok olduğu gibi çok sayıda yerleşim yeri ve tarım arazisi de kullanılamaz hale gelmiştir. Cansiperane şekilde mücadele eden vatandaşımız ve OGM personeli hayatını kaybetmiş, yangında çok sayıda hayvan ölmüştür. Her bölgede olduğu gibi Adana ilimizin Kozan ve Çukurova ilçelerinde başlayan yangının kontrol altına alınmasında yetersiz kalındığı ve zaman zaman sorunlar yaşandığını dile getirdi.

Gündemi her orman yangınında meşgul eden ve bir türlü çözüm üretilmeyen Türk Hava Kurumu (THK) yangın söndürme uçakları, milli seferberlik ilan edileceği durumda iken bile siyasi sebeplerle devre dışı bırakılmasının anlamsız olduğunu belirtti.

Koncuk, Adana’nın Kozan ve Çukurova ilçelerinde başlayan yangın için yaklaşık 200 arazözle beraber çok sayıda iş makinesi gönderilmiş ancak havadan müdahale işlemi ilk gün neden gerçekleştirilmemiş, Yangın söndürme uçakları yerine neden düşük su taşıma kapasiteli helikopterler söndürme çalışmalarında yer almıştır. Bu şekilde hasarın büyümesine sebebiyet verildiğini ifade etti.

Yanan ormanların yerine neden otel yapılmasına, Anayasamıza rağmen izin verilmiştir?

Anayasa Madde 169’a göre “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.”

2002-2021 yılları arasında orman yangını sonrası orman vasfını kaybetmiş gerekçesi ile “betonlaştırılan” yani turizm ruhsatı verilen ya da imara açılan kaç metrekare alan bulunmaktadır?

Adana Milletvekili İsmail Koncuk, son olarak “Anayasal bir garanti altında olmasına rağmen, yanan orman arazilerine turizm tesisleri yapan ya da yerleşime açan kişi ve kurumlarla ilgili herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır? Ceza alan kaç kişi vardır?” diyerek bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğim dedi.