Milli mücadele yıllarından bu yana Türkiye’nin verdiği terörler mücadele de Kozanlıların 100 yıl önce olduğu gibi bedenlerini siper ederek şehitler diyarı olduğunu da kaydeden  Başkan Bilgili “ Tarihin her döneminde ilgi odağı olan, önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan ilçemiz 2 Haziran 1920'de düşman işgalinden kurtulmuştur. Fransız ve Ermeniler, Kozan halkını çoluk çocuk, kadın erkek demeden, yaşlı genç ayrımı yapmadan katlederken kozan halkı verdiği mücadele ile tarihin şanlı sayfasında mücadelesi ile yer almıştır.


Kozan halkının içinden çıkan onlarca kahramanlar Kuva-i Milliye ruhu mücadele vermiş düşmanın şehir merkezine ulaşmasını engelleyerek büyük bir mücadeleye imza atmıştır. Bu yıl 100. yılını kutlayacağımız bu kurtuluş mücadelesinde tarihe mücadeleci vatansever duruşunda bir asırdır taviz vermeyen Kozan halkı hem milli mücadele yıllarında şuan terörle mücadelede verdiği onlarca şehitlerimiz gazilerimiz ile ülkemizin göğsünü kabartan bir ilçemizdir.


100. yılını kutladığımız 2 Haziran, şehit atasının mezarını çiğnetmemek için, kanının son damlasına kadar çarpışmayı göze almış asil yüreklerin Kozan'ımızın şanlı kurtuluş günüdür. İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyor, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları başta olmak üzere, bu vatan için canlarını feda eden gazi ve şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. 100. Yılda aynı mücadele ruhu ile ilçemiz ve ülkemiz için bağımsız vatansever ve düşmana diz çökmeyen ruhumuz ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde mücadeleye devam edeceğiz” dedi.