Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünden yaptığı konuşmada “Vatandaşı ekmeğe muhtaç ettiniz. Önce ekmeğe muhtaç edip sonra askıda ekmek dağıtmaya başladınız” dedi.

‘Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin 23. Maddesiyle ilgili partisi adına konuşan Dr. Şevkin, kürsüden gösterdiği ekmek eşliğinde, “Buğdayı dışarıdan ithal ediyorsunuz, bu ülkeyi ekmeğe muhtaç ettiniz. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk istiyoruz” diye konuştu.

ŞAKİRPAŞA HAVALİMANINA DİKKAT ÇEKTİ

CHP’li Dr. Şevkin, konuşmasında Adana’nın 15 ilçe ziraat odası başkanının kendisine sunduğu raporda yer alan taleplerin yanı sıra yapımı yılan hikayesine dönen, altyapı ve üstyapı ihalelerinde iptaller yaşanan, birinci sınıf tarım arazilerinin yok edileceği, yer altı su seviyesi yüksek bir alanda 2013 yılından bu yana inşaat aşamasından öteye geçmeyen ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı’ndan derhal vazgeçilmesi ve Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın genişletilmesi çağrısında da bulundu.

“3 MİLYON 100 BİN HEKTAR TARIM ALANI YOK EDİLDİ!”

Söz konusu 23. maddeyle tarımda denetim görevinin sadece Bakanlık, valilik veya kurullara verileceğini, oysa etkili ve verimli bir denetim için tarımla ilgili meslek odalarından, muhtarlardan ve ziraat odalarından oluşan özel bir kurul oluşması gerektiğini kaydetti. Dr. Şevkin, “Böylece, o bölgenin tarımsal gerçekleri ve yöresel halkın sorunları göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılabilecektir” ifadesini kullandı.

Ürettiğinden kazanamayan ve borcu katlanarak artan çiftçinin maalesef tarımsal üretimden hızla ulaştığını ve ne yazık ki köyden kentlere göç etmek zorunda kaldığını dile getiren Dr. Şevkin, “2005 yılında 26,6 milyon hektar olan ekilebilir arazi varlığımız, maalesef, 3 milyon 100 bin hektar düşerek 23,5 milyon hektara gerilemiştir. Tarım arazilerimiz çeşitli sebeplerle terk edilmektedir. Başta dünyanın 3. sayılı zenginlikteki tarım ovası Çukurova olmak üzere planlamanın yanlış alanlara yapılması nedeniyle birinci sınıf tarım alanlarının amaç dışı kullanımlarının önü açılmaktadır” diye konuştu.

“AYNI ANDA SIFIR GÜMRÜKLÜ İTHALAT VE HİBE TESADÜF MÜDÜR?”

Mustafa Kemal Atatürk’ün  "Millî ekonominin temeli ziraattır” sözünü hatırlatan Dr. Şevkin, son günlerde buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlandığına dikkat çekti.

Daha önce "Artık ithalat yapmayacağız" diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, bu kez "Paramız var ki ithalat yapıyoruz" dediğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Maalesef, buğdayda yüzde 45, arpada yüzde 35, mısırda yüzde 12 vergi ödeyen özel sektöre sıfır gümrükle ithalat hakkı tanındı. Gemi limanda beklerken kararname çıkarılıyor ve kararname çıktıktan sonra sıfır gümrükle limandan buğday getiriliyor, silolara dökülüyor. Maalesef, yerli ve millî olduğunu iddia edenler, bu parayı Türk çiftçisine, yerli ve millî çiftçiye aktarmak yerine yabancı ülkelere aktarıyor. Ne tesadüftür ki, aynı dönemde Kızılay, yine yurt dışına, Suriye'ye ve benzeri Ortadoğu ülkelerine mısır, buğday ve arpa hibe edecek. Şimdi, soru şu: Acaba bu arpa, buğday kimden alınacak? Bu; mısır, acaba, peşin parayla, sıfır gümrükle ithalat izni verdiğiniz firmalardan mı alınacak? diye sormak istiyorum doğrusu. Yerli ve millî olduğunu iddia edenlerin mutlaka bunu değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ÇUKUROVA HAVALİMANININ KAOS HALİNE DİKKAT ÇEKTİ

Temeli 2013 yılında atılan, 2016 yılı Mart ayında bitirileceği belirtilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda 2020 yılının sonlarına gelinen süreçte tam bir keşmekeş ve kaos halinin devam ettiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Maalesef, alt ve üstyapı ihalelerinde usulsüzlükler sürmektedir. Bilinmeli ki; geçtiğimiz aylarda bir bakanın da görevinden alınmasına sebep olan bu havaalanı inşaatının yapıldığı yer birinci sınıf tarım toprağıdır ve bir santimetrekare tarım toprağının oluşması için neredeyse bin yıl geçmesi gerekiyor. Maalesef, yeraltı su seviyesi de yüksektir. Jeolojik anlamda da, ekolojik anlamda da sıkıntılar yaratacak olan bu havaalanının ülkemize verdiği zararlardan bir an önce kurtarılması ve yapımından vazgeçilmesi gerekmektedir. Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın istimlake uygun alanları vardır, genişletilmeye müsaittir; derhâl o Yenice'deki havalimanından vazgeçilmelidir” diye konuştu.

15 İLÇE ZİRAAT ODASI BAŞKANININ TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Konuşmasında Adana’daki 15 ilçe ziraat odası başkanlarının kendisine sunduğu rapora da değinen Dr. Şevkin, çiftçilerin taleplerini meclis kürsüsünden dile getirdi.

Tarımsal üretimde kullanılan gübre, elektrik, sulama, ilaç, yem gibi artan girdi fiyatlarının Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da en önemli sorun olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, üreticilerin üretime devam edebilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması için girdi fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi gerektiğine işaret etti.

Çiftçilerin haklı olarak elektrik fiyatlarının yüksekliğinden de yakındığına dikkat çeken CHP’li Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Yüzde 18 KDV kaldırılmalı. Yüzde 2 TRT payı, yüzde 1 enerji fonu mutlaka kaldırılmalı, tarımsal destekler ekim zamanından önce verilmeli, pamukta destek arttırılmalı, kırsaldaki üreticiler desteklenmeli. En önemli sorulardan biri pazarlamadır. Mutlaka uzun vadeli üretim planları yapılmalıdır. Şu anda, Adana'da, narenciye dalında, maalesef satılamamaktadır. Narenciyenin kilosu tarlada 1 lira, pazarda 5 lira, markette 8 lira, İstanbul'da 12 liradır. Mutlaka yeni pazar bulunması lazım. Yurt dışındaki tüm unsurlarla kavgalı olduğumuz için ihracat yapamıyoruz. Dolayısıyla Tarım Kredi Kooperatiflerinin de çiftçinin kredi borcunu silmesi gerekiyor.”

“YOKSULLAŞTIRAN YASALARDAN VAZGEÇİN”

Açıklamalarının bu bölümünde çantasında getirdiği ekmeği göstererek, “Vatandaşı ekmeğe muhtaç ettiniz. Önce ekmeğe muhtaç edip sonra askıda ekmek dağıtmaya başladınız” diye konuşan Dr. Şevkin, “Buğdayı dışarıdan ithal ediyorsunuz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk istiyoruz” diyen Dr. Şevkin, iktidara seslenerek, “Eğer hayır yapacaksanız bu ülkeyi yoksullaştıran yasalara imza vermekten vazgeçin” dedi.