Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı, 2. Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 2. Genel Başkanı İsmet İnönü, CHP Adana İl Örgütü’nün düzenlediği etkinlikle ölümünün 43. yıl dönümünde saygıyla ve özlemle anıldı.
ATATÜRK’TEN SONRAKİ EN ÖNEMLİ DEVLET ADAMI
Kendi adını taşıyan parkta, anıtı önünde düzenlenen anma etkinliğine CHP Adana İl örgütü, Adana milletvekilleri Aydın Uslupehlivan, Elif Doğan Türkmen, ilçe başkanları ve ilçe örgütleri, İl Kadın ve Gençlik Kolları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve partililer katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından konuşan CHP İl Başkanı Ayhan Barut, İsmet İnönü’nün, ulusal kurtuluş mücadelesinde ve sonrasındaki süreçte Atatürk’ten sonra en önemli devlet adamı olduğunun altını çizdi.

CUMHURİYET DEVRİMLERİNDE ATATÜRK’E SONSUZ DESTEK VERDİ
Yurdu işgal eden emperyalist güçlere karşı verilen kurtuluş mücadelesinde İnönü’nün komutasında elde edilen 1. ve 2. İnönü zaferlerinin ulusun bağımsızlık azmini güçlendirdiğini, işgal güçlerinin kurtuluş mücadelesine bakış açısını da değiştirdiğini dile getiren Barut, Cumhuriyetin devrimlerinde de İnönü’nün Atatürk’ün en büyük destekçilerinden olduğunu söyledi.
 
HER ZAMAN “LOZAN FATİHİ” OLARAK ANILACAK
Atatürk gibi bir askeri deha olan İnönü’nün aynı zamanda çok iyi bir diplomat olduğunun altını çizen Barut, şöyle devam etti:
“Lozan’da sürdürülen barış antlaşmaları görüşmelerinde ‘Yeni dünya kurulur Türkiye de o dünyada yerini bulur’ yaklaşımıyla emperyalizme ve emperyalist ülkelere karşı tavrını açık bir şekilde koyan İnönü, vatan topraklarının işgal edilmesini sağlayan Sevr’in yırtılıp çöplüğe atılmasında, Türkiye Cumhuriyetinin tapusu ve aynı zamanda var oluş belgesi olan Lozan Antlaşması’nın dünya tarafından kabul edilmesinde de etkin ve öncü rol oynamıştır.  İsmet İnönü, Lozan’daki duruşu ve başarısı nedeniyle bugüne kadar ‘Lozan Fatihi’ olarak anılmıştır, anılmaya da devam edecektir.”

GERÇEK BİR DEVLET ADAMI, VATANSEVER, BÜYÜK BİR ASKER VE DİPLOMAT
İsmet İnönü’nün uluslar arası arenada elde ettiği bu başarıyı hazmedemeyenlerin bugün, Lozan’ı başarısızlık gibi gösterip, toplumun Atatürk’e ve İnönü’ye ve diğer kurucu değerlere yönelik karalama kampanyası başlattığını belirten Barut, “Bu karalama kampanyası hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır. Çünkü İsmet İnönü, ülkenin bağımsızlığı, ulusun özgürlüğü ve vatan toprakları için hiçbir fedakarlıktan çekinmeyen, sahip olduğu yetkileri kişisel ihtirasları için kullanmayan gerçek bir devlet adamı, her şeyden öte büyük bir vatanseverdi. İsmet İnönü, büyük bir asker ve diplomat olmasının yanında mütevazılığıyla ve dürüstlüğüyle de gönüllerde yer edinen, içinde insan ve vatan sevgisini son nefesine kadar yaşatan bir yurttaştı” diye konuştu.

ÇOK PARTİLİ SİSTEME GEÇİŞİN MİMARI
Çok partili sisteme geçişin mimarı olan İnönü’nün tüm siyasi görüşlerin halk iradesinin tecelli ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilmesinin yolunu açtığının altını çizen Barut, “Gerçek bir demokrat olan İnönü, halkını seven, çağdaş Türkiye’nin inşasında etkin rol oynayan, Cumhuriyet tarihimizin en önemli siyasetçilerinden biriydi.  ‘Bu toplumda en tehlikeli insan ehliyetsiz fakat yetkili insandır’ sözleriyle adeta günümüzü tarif eden İsmet İnönü, örnek yaşamı, güvenilir kişiliği, çağdaş düşünce anlayışıyla yalnız yaşadığı döneme değil, günümüze ve yarınlarımıza da ışık tutuyor” şeklinde konuştu.
 
YAŞAMINI ÜLKESİ VE DEVLETİ İÇİN ÇALIŞARAK GEÇİRDİ
İnönü’nün “Bir memlekette namuslu insanlar namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur” şeklindeki sözlerinin belleklerden hiçbir zaman silinmeyeceğini kaydeden Barut, “91 yıllık yaşamını ülkesi ve devleti için çalışarak geçiren, ilkeleri, kararları ve düşüncesiyle Türk devrimlerinin başarıya ulaşmasını sağlayan büyük devlet adamı, 2. Cumhurbaşkanımız, partimizin 2. Genel Başkanı İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 43. yılında bir kez daha saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz.   Ruhu şad, mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından Barut, katılımcılar İnönü’nün anıtına karanfil bıraktı.