Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan, 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 104 ve 105. maddeleri ile 675 sayılı KHK’nın 6. maddesinin kapsamına girip, öğrencilik ve kursiyerlik haklarını kaybetmek suretiyle astsubay olamayan yaklaşık 38 bin kişinin ağır bir travma yaşadığını vurguladı.

KAZANILMIŞ HAK VURGUSU

Mağdurlardan gelen şikayetler üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda konuyla ilgili konuşan Dr. Şevkin, herhangi bir terör örgütü ile irtibatı, iltisakı veya üyelik ilişkisi bulunmayan, mesleğe kabullerinde sakınca görülmeyen, dönem itibariyle sırf okulları kapatıldığı veya askeriyeye alınma tasarrufları henüz tamamlanmadığı için ilişkileri kesilenlerin kazanılmış hak ve eşitlik ilkeleri gözetilerek atamalarının yapılması gerektiğini kaydetti.

“DÜZENLEME YAPILMALI”

CHP Adana Milletvekili Dr. Şevkin, “Anayasa’nın “Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması” başlıklı 15. maddesi ile İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin “Olağanüstü hallerde yükümlülükleri askıya alma” başlıklı 15. maddesi gereğince “hukuk devleti/hukukun üstünlüğü” ilkesinin askıya alınamayacağı hatırlanmalı, sözkonusu arınma ve yeniden yapılanma sürecinde alınan tedbirlerin hiçbir mağduriyete sebebiyet vermemesine özen gösterilmelidir. Olağanüstü hal KHK’ları da buna göre düzenlenmelidir” diye konuştu.