Yönetmelik değişikliğiyle ilgili hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, ayrıntılı gerekçeleriyle birlikte söz konusu değişikliğe ilişkin Meclis Araştırması talebini de başkanlığa verdi. Ayrıca TBMM Genel Kurulu'nda konuyla ilgili söz alan Ayhan Barut, ziraat mühendislerinin dışında geçmişteki düzenlemelerle eczacı, kimyager ve kimya mühendisine de verilen 'Bitki Koruma Ürünleri Satış Yetkisi ve Depo İzni'nin, orman endüstri mühendisi ve orman mühendislerine de verilmesine tepki gösterdi.

YANLIŞTAN DÖNÜN ÇAĞRISI

Salgın döneminde sağlık kadar güvenli gıdaya erişimin de öneminin bir kez daha görüldüğünü aktaran Barut, "Eğer iş uzmanına bırakılmazsa daha tehlikeli durum oluşur. Tarladan sofraya gıda zincirinin en önemli halkasını oluşturan ziraat mühendisleri, ilaç bayiliği ve satışı için aldıkları diploma yetmezmiş gibi haksızca zorunlu sınava tabi tutuluyor. Yetkin ziraat mühendislerine bunu reva görenler, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı itibarsızlaştırıp bitirmeye çalışıyor. Bir başka meslek disiplinine iş alanı açmak için uzmanlık alanını hiçe sayan bu mantık, 'bıçak tutuyor' diye kasaplara da doktorluk yaptırır. Tarihi yanlıştan dönülsün" dedi.

SORU ÖNERGESİ SUNDU, MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Ziraat mühendislerini olduğu kadar halk sağlığı, doğa, çevre ve gıda güvenliğini de yakından ilgilendiren yönetmelik değişikliğinin neden olacağı sorunların tam olarak saptanarak gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırması isteyen Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de şu sorulara yanıt vermesini istedi:
"1- Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 'Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yapılmasının nedeni nedir?
2- Bitki Koruma Ürünleri Satış Yetkisi ve Depo İzni'nin ziraat mühendisleri dışında başka meslek disiplerine verilmesiyle ne amaçlanmaktadır?
3- Söz konusu yönetmelik değişikliğinin yapılması sürecinde ilgili meslek odaları, birlikler, kooperatifler, tarımsal örgütler, sektör bileşenleri ve üniversitelerden 'görüş' istenmiş midir?
4- Ziraat mühendislerine Bitki Koruma Ürünleri Satış Yetkisi ve Depo İzni için sınav zorunluluğunu kaldırmayı düşünüyor musunuz?
5- Ziraat mühendisleri ve sektör paydaşları tarafından büyük tepki çeken yönetmelik değişikliğinin iptali için bir girişiminiz olacak mıdır?
6- Ziraat mühendisleri dışında zirai ilaç satışı ve depolanmasıyla ilgili geçmiş dönemdeki düzenlemelerle eczacı, kimyager ve kimya mühendisleri gibi başka meslek disiplerine verilen iznin iptalini sağlayacak mısınız?"