AK Parti Grup Sözcüsü Abdullah Doğru, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zihni Aldırmaz’a yüklendi. Aldırmaz’ı görevinden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’la özdeşleştiren Doğru, Aldırmaz’ın meclisi itibarsızlaştırmaya çalıştığını savundu.

 

‘ALDIRMAZ, DURAK’IN YOLUNDAN GİDİYOR’

Doğru, 3 yıl önce Aytaç Durak’ın Meclis toplantısında İmar Partisinden söz edip bir kaset dinlettiğini ve bunun sonu olduğunu belirterek, Aldırmaz’ı Durak’ın yolundan gitmekle suçladı. Büyükşehir Belediyesinin şehir planlama mantığını İslamiyet öncesi müşriklerin puta tapınması örneğini vererek anlatan Doğru, Büyükşehir’in de işine geldiği şekliyle işleri yürüttüğünü öne sürdü. Belediye meclisinde bir güven sorunu olduğunu iddia eden Doğru, Başkanvekili Aldırmaz’ın meclis üyelerine, meclis üyelerinin de Aldırmaz’a güvenmediğini söyledi. Kamuoyunda itibarsız bir meclis algısının var olduğunu anlatan Doğru, “Aytaç Durak’ın yaptıklarını şimdi arkadaşı yapıyor. Aytaç Durak’ın üç yıl içinde olumsuz bir beyanatını duydunuz mu? Onun için cambaza bak demenin de bir mantığı yok” dedi.

 

‘HERKESİ AKLISELİME DAVET EDİYORUM’

İmar tartışmalarında Aldırmaz’ın hedef saptırıp, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştığını savunan Doğru, 20-25 yıldır Büyükşehir Belediyesinde hiçbir partinin Aytaç Durak’ın partisizliği nedeniyle sorgulanamadığını ifade ederek bugün de durumun aynı olduğunu söyledi. “Utanıyorum, sıkılıyorum” diyen Doğru, Adana Emniyet Müdürlüğü’nün Kocavezir İş Merkezi esnafının belediye baskınıyla ilgili açıklamasına da gönderme yaparak devletin kurumlarının çatışmaması gerektiğini vurguladı. Doğru, “Herkesi aklıselime davet ediyorum” diye konuştu.

 

GÜNDEM MADDELERİ YASAL SÜREDE BİLDİRİLMİYOR

AK Partili Hayri Haköver ise Belediye Kanununa göre meclis gündeminin üç gün öncesinden meclis üyelerine bildirilmesi gerektiğini ancak Büyükşehir’de birçok konunun son dakikada gündeme getirilmesi nedeniyle zor durumda kaldıklarını söyledi.Bu durumun kötüye kullanılabileceğini dile getiren Haköver, “Bu çok önemli, çünkü böyle durumlarda istenilen madde istenildiği zaman gündeme getirilebiliyor” diye konuştu. Haköver, bazı komisyon kararlarının komisyon üyelerinin salt çoğunluğunun imzası olmadan meclise getirildiğini örneklerle anlattı.

 

RIZA ALINMADAN KAMULAŞTIRMA YAPILMAMALI

MHP’li Mustafa Kızılelma ise ibadet alanının ticaret alanına çevrilmesi konusunda arazinin sahibinin rızası alınmadan yapılacak bir kamulaştırmanın kabul edilemeyeceğini söyledi.

 

MHP’Lİ USLU DA ALDIRMAZ’A YÜKLENDİ

MHP’li Ahmet Asaf Uslu da AK Partili Doğru’nun sözlerine destek verdiği konuşmasında Aldırmaz’ın kamuoyunu yönlendirmeye çalıştığını öne sürdü. Tartışma konusu alanın geçmişiyle ilgili yazışma evraklarını göstererek eleştirilerini sürdüren Uslu, 2500 metrekareden aşağıda olan yerlere cami yapılamayacağını söyledi. Uslu, cami yapılmasına sonuna kadar destek vereceklerini belirterek, tek şartlarının mülk sahibinin rızası alınarak kamulaştırmanın yapılması olduğunu vurguladı. Stadyumun Sarıçam ilçesine taşınacağını da anımsatan Uslu, 5 Ocak Stadyumu’nun yerine büyük bir cami yapılması teklifinde de bulundu. Uslu, Aldırmaz’ın meclis üyelerini itibarsızlaştırmaya çalıştığını da iddia ederek, “Çok şükür ki herkes herkesi biliyor” dedi.

 

CHP’li Mehmet Esendemir de sözkonusu alana cami yapılması konusunda mülk sahibinin rızasının alınması durumunda destek vereceklerini kaydetti.

 

‘KAMUOYUNUN İSTEDİĞİ ŞEKİLDE HAREKET EDECEĞİZ’

Belediye Meclis üyelerinin eleştirilerin odağındaki Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zihni Aldırmaz ise cami yeri ve çamlık gibi konularda kamuoyunun istediği şekilde hareket edeceklerini söyledi.

Belediye meclis üyeleri ve başkanların çok önemli ve yararlı görevler yaptığını belirten  Aldırmaz, “Bir kişinin yönlendirmesiyle, hatırla gönülle imar planlarındaki herhangi bir parselin değişmesi sözkonusu değildir. Kaldı ki kanunen belediye meclisine gelecek bir maddenin 8 aşaması vardır” dedi.

Hiçbir belediye meclis üyesini zan altında tutacak hiçbir açıklaması olmadığını da vurgulayan Zihni Aldırmaz, “Böyle bir tavrım olamaz. Ben de bu meclisin bir üyesiyim” ifadesini kullandı.

Son günlerde tartışılan cami yeri ve çamlık konularında da açıklamalarda bulunan Zihni Aldırmaz, şöyle devam etti:

“Gerek cami, gerek çamlık ve gerekse diğer konularda kamuoyunun hassasiyetini biliyorum. Bu konularda kamuoyunun istediği şekilde hareket ederiz. Kamuoyu çamlık arsasının park olmasını istiyorsa park yaparız, içinde kültür merkezi olmasını istiyorsa kültür merkezi yaparız. Ama 25 binlik planda eskiden gelen bir uygulama vardı. Bu geçmişten gelen bir uygulamaydı. Ben 5 tane resmi kuruma ait yerle ilgili meclis üyesi arkadaşlarıma buraların kamu yeri olduğunu söyledim. 25 binliğe aykırı olan bu maddeler plan bozma sebebidir. ‘Bunların arkasındayım’ dedim. Hala da arkasındayım. İstediğim; okul, cami, resmi kurum vs yeri. Herhangi bir kişinin yeri değil. Kaldı ki yasal olursa herhangi bir kişinin işi de olsa onun da arkasında olurum.”

Planın sadece belediye meclisi ve müteahhitleri ilgilendiren bir şey olmadığını belirten Zihni Aldırmaz, toplumun tüm kesimlerinin buna sahip çıkması gerektiğini kaydetti.

Zihni Aldırmaz, “Belediye meclis üyeleri olarak birlikte bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Zaman zaman hatalar da olabilir. Kamuoyundan gelen hassasiyetleri geriye dönüp düzeltiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Zihni Aldırmaz’ın meclise iade ettiği gündem maddeleri ile ilgili teklifler, imar komisyonu başkanlığında tüm komisyonlara havale edildi.