CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, COVID 19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için illiyet bağı aranmasını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, 1 yılı aşan pandemi süreci boyunca gece gündüz salgınla mücadelenin en ön safında özveriyle görev yapan 30 bine yakın sağlık çalışanınınenfekte olduğunu, 400’e yakın sağlık çalışanın da hayatını kaybettiğini belirtti.

50 ECZACI HAYATINI KAYBETTİ

Bu süreçte yine salgınla mücadelenin kahramanlarından 50 eczacının ve 16 eczane çalışanın da COVID 19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydeden Bulut, “Hakları ödenemez’ denilen sağlık emekçilerinin bu süreçte hakları ödenmemiş, izinsiz, çocuklarını dahi görmeden görev yapan sağlıkçıların özlük haklarında hiçbir iyileştirme yapılmamıştır” dedi.

VİCDANSIZLIK

Sağlık Bakanlığı tarafından COVID-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için illiyet bağı-yani virüsün görev başında mı yoksa dışarıdan veya aile arasında mı kapıldığı- aranması şartı getirildiğine dikkat çeken Bulut şöyle devam etti:

İlliyet bağı şartı aramakve sağlık çalışanının ya da yakınlarının ispat yükümlü olması kabul edilebilir bir uygulama değildir.COVID 19’da illiyet bağı aramak en hafif tabiriyle vicdansızlıktır. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli, hiçbir illiyet bağı aranmadan vazife malullüğü ya da meslek hastalığı olarak değerlendirilmeli, aylık bağlama işlemleri ivedilikle yapılmalıdır.

KOCA’YA İLLİYET SORULARI

CHP’li Bulut, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-COVID 19 nedeniyle iş göremez hale gelen ya da yaşamını yitiren kaç sağlık emekçisi vardır? Mesleklerine göre dağılımı nedir?
-COVID 19 meslek hastalığı kabul edilerek bu sağlık emekçilerinden kaçının özlük hakları sağlanmış ve kaçının maaşları bağlanmıştır? 
-Başvurduğu halde maaş bağlanmayan sağlık çalışanı sayısı kaçtır? Maaş bağlanmama gerekçesi nedir?

SAĞLIKÇILARIN ÖZLÜK HAKLARI SAĞLANDI MI?

-Pandemide hayatını kaybeden ya da iş göremez hale gelen kaç eczacı ve çalışanının özlük hakları sağlanmış ve kaçına maaş bağlanmıştır? 
-Başvurduğu halde maaş bağlanmayan eczacı ve çalışanı sayısı kaçtır? Maaş bağlanmama gerekçesi nedir?
-Koronavirüsün illiyet bağı aranmaksızın doğrudan meslek hastalığı sayılması için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?