Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de üst üste 4 yıldan bu yana kişi başına düşen milli gelirin düştüğünü vurguladı.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2021 kesin hesap ve 2022 bütçe görüşmelerinde yer alan CHP’li Dr. Şevkin, Türkiye ekonomisinin 2014 yılından bu yana patinaj yaptığını vurguladı.

“SİSTEMİN YÜRÜMEDİĞİ ORTADA”

Dolar cinsinden fert başına gelirin son yedi yıldır üst üste gerilediğini, Cumhuriyet tarihinde böyle bir dönemin hiç olmadığını, ilk kez böyle bir dönem yaşandığını kaydeden Dr. Şevkin, “”2013 sonunda 12 bin 582 dolar olan kişi başına düşen millî gelir 2020 sonunda 8 bin 597 dolara kadar düştü. "Orta gelir tuzağından nasıl çıkacağız?" diye düşünürken maalesef düşük gelir tuzağına düştük. İlk 10'a girmeyi hedeflerken 20'nin altına, gerilere düştük, gri listeye girdik. Bütün bunlar tesadüf mü? Elbette değil. Tarihimizde dolar cinsinden millî gelirin üst üste dört yıl gerilediği iki dönem var; biri 1944 ile 1947 arası, diğeri de 2017 ile 2020 arası. İlki malum, İkinci Dünya Savaşı'ndan çıkmış bir ülke ve hemen ardından gelen dönem. Peki, ikincisi ne? İkincisi de Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi. Dolayısıyla, bu sistemin yürümediği rakamsal verilerle ortadadır” diye konuştu.

“YÜKTE AĞIR PAHADA HAFİF ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ”

2021 yılının ilk dokuz ayında imalat sanayinin yaptığı ihracatın sadece yüzde 3'ünün yüksek teknoloji ürünü olduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Dünyanın hamallığına talip bir ticaret sistemimiz var ve bunun da bizim refahımıza katkısı yok. İthal ettiğimiz ürünlerin fiyatı ihraç ettiklerimizden çok daha fazla artmış, böylece ticaret refahın dışarı transferi olarak algılanmaya başlanmış. Türkiye yükte ağır, pahada hafif ürünler üretip satarak dünyayla nasıl rekabet edecek? Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri nasıl olacak?”

TÜBİTAK ÇALIŞMALARINDA SAVAŞ ARAÇLARI TEPKİSİ!

Sanayi ve Teknoloji  Bakanı Mustafa Varank’ın TÜBİTAK çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken savaş araçları görsellerine yer vermesine tepki gösteren Dr. Şevkin, “TÜBİTAK'ta simgesel olarak insanlık yararına ürünler veya semboller kullanılması yerine, şu savaş araçlarının burada sembol olarak kullanılmasını çok büyük handikapla karşıladığımı buradan ifade etmek isterim” dedi.

“19 YILDIR NE YAPIYORSUNUZ?”

Bakan Varank’ın müsilajla ilgili açıklamalarına da işaret eden Dr. Şevkin, “Buradaki arıtma tesisleri ve bu tür doğal afetlerin oluşmadan önlenmesine dair yıllardır bangır bangır çevre örgütleri ve tüm etki eden bileşenler buna dikkati çekerken müsilaj oluştuktan sonra hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hem de sizin Bakanlığınızın buna ilişkin yatırımlar yapması da 19 yıllık iktidarınızın bazı şeylere ne kadar geç tepki verdiğinin önemli bir göstergesidir” diye konuştu.

AFET BAKANLIĞI İÇİN ACİL ÇAĞRI

Bakan Varank’ın açıkladığı ‘Deprem Platformu’nun tek başına depremleri önlemeye yetmeyeceğini de dile getiren Jeoloji Yüksek Mühendisi CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, şunları söyledi:
“Önemli bir şey elbette ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı depremi ayrı çalışıyor, İçişleri Bakanlığı, AFAD bünyesinde ayrı çalışıyor, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ayrı çalışıyor, siz de bir platform oluşturmuşsunuz. Yani ülkenin bu kadar depremselliğinin olduğu, geçen yıl 200 canımızı çeşitli doğal afetler nedeniyle yitirdiğimiz bir ortamda, sel afeti, yangın afeti benzeri tüm doğal afetler dururken, bu ülkede acilen bir Afet Bakanlığı kurulmasının öncelenmesi gerekirken gerçekten bu kadar olaydan sonra bir deprem platformunun kurulması olumlu belki ama tek bir çatı altında toplanması, tek açıklamanın yapıldığı ve tüm bilimsel verilerin bir tabanda, bir veri tabanında toplandığı çalışmanın yapılmasını gerektiğini burada bir kez daha vurgu yapmak isterim.”

“OSB’LER TEHLİKEDE”

Türkiye’de bir çok Organize Sanayi Bölgesi ve sanayi sitelerinin aktif fay hatları üzerinde yer aldığını, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nin de bu hatlar üzerine kurulduğunu kaydeden Dr. Şevkin, Bakanlığın afet tehlike risklerine ilişkin tedbirlerini ve selden zarar gören Sinop Ayancık’taki sanayi sitesi esnafına herhangi bir destek verilip verilmediğini de sorguladı.