DEPREME KARŞI KALICI ÖNLEM ALINMALI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, deprem nedeniyle oluşan yaraların yalnızca bir haftalık deprem farkındalığıyla giderilemeyeceğini, daha fazla zaman kaybedilmeden depreme karşı daimi önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

“GÜVENLİ YAPI STOKU YOK!”

1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Dr. Şevkin, “Büyük acılar yaşanan deprem ülkesi Türkiye'de bir haftalık etkinliklerle maalesef konuyu geçiştirmekten öteye geçemiyoruz” diye konuştu. Dr. Şevkin, deprem öncesinde, anında ve sonrasında alınması gereken önlemlerin yetersizliğinin göz önüne bulundurulmadığını, her yıl onlarca insanın hayatını kaybettiğini, güvenli yapı stoku oluşturulamadığını vurguladı.

“FAY YASASI GÜNDEME ALINMIYOR”

Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2018 verilerine göre Türkiye'de imara aykırı yapıların yüzde 60'a dayandığını, 18 il, 80 ilçe, 502 köy ve mahallenin doğrudan deprem kuşağı üzerinde yer aldığını kaydeden Dr. Şevkin, “Tüm uyarılarımıza rağmen, Grup Başkan Vekillerimizle sunduğumuz “Fay Yasası Teklifi” gündeme alınmıyor. Depremde insanlarımızın kullanacağı sığınaklar yok, deprem vergilerinin, imar affı paralarının nereye harcandığı bilinmiyor. Bu iş yalnızca bir hafta deprem farkındalığıyla değil daha fazla zaman kaybetmeden depreme karşı daimi önlemler almakla olmalıdır” diye konuştu.