Avrasya Kalkınma Platformu bünyesinde kurulan Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği'nin yönetim kurulu, Kırgızistan'ı ziyaret etti. Avrasya gibi geniş bir coğrafyada yer alan ülkelerin şehirlerini birlikte inşa etmeyi hedefleyen birliğin merkezi de resmen Bişkek seçildi.

Bu kapsamda, aralarında AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve Adana Milletvekili M. Necati Çetinkaya'nın da bulunduğu heyet, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Kırgızistan Meclis Başkanı Jeenbekov Asibek Sharipovich ile görüştü. Yapılan üst düzey görüşmelerde iki ülke arasında yapılacak işbirlikleri ele alındı.

Geçtiğimiz ay kurulan Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği, çalışmalarına Kırgızistan'da resmen başladı. Aralarında üst düzey siyasetçi ve belediye başkanının da bulunduğu yaklaşık 23 kişilik heyet, Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Atambayev ve Meclis Başkanı Sharipovich ile görüştü.

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve Adana Milletvekili M. Necati Çetinkaya, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Avrasya Kalkınma Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cengiz, AK Parti 23. Dönem Milletvekili, Yunus Emre Enstitüsü Üyesi Prof. Dr. Celal Erbay, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak gibi çok sayıda belediye başkanı ile iş adamından oluşan heyeti, ilk olarak Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev kabul etti.

“TAYYİP ABİMİZDEN ÇOK DESTEK GÖRÜYORUZ”

Heyeti ağırlamaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, şöyle konuştu: ”Arkadaşlar bana söylediler, ‘misafirler geliyor' diye. Çok şey öğrenmek istiyoruz Türkiye'den. Son yıllarda özellikle de Tayyip abimizden, Abdullah Bey'den çok destek görüyoruz. Meclisimiz adına çok teşekkürler.” Atambayev, Türkiye'nin desteğine bilfiil ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, ülkesinin büyümekte olduğunu söyledi.

Heyet adına konuşan Çetinkaya da Atambayev'e, Türkiye'nin ekonomisinin nereden nerelere nasıl geldiğini anlatarak, her zaman Türkiye'nin Kırgızistan'ın yanında olacağını ifade etti. ”Atambayev kardeşimizle görüşmek bizim için büyük bir şeref” diyen Çetinkaya, Cumhurbaşkanı'nın şahsında bütün Kırgızlara şükranlarını iletti. Gelirken Başbakan'ın, Meclis Başkanı'nın ve bütün Türk halkının selamını getirdiklerini aktaran Çetinkaya, ”Kardeşlerimizi görmek, bizim için mutlulukların en büyüklerinden birisi. Eskiden atalarımız Kafdağı'nın ardında dedeleriniz var. Bu akrabalarımızı görmek bizim için bir hayaldi. Ama şimdi bir aradayız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Atambayev'in, AK Parti Olağan Genel Kurulu'na katılarak yaptığı konuşmayı hatırlatan Çetinkaya, konuşmasını alkışladıklarını, yine Atambayev'in Meclis'te yaptığı konuşmasından ‘Türkiye, Türk dünyasının bir yıldızıdır. Yıldızın önünde bir bulut da olsa o yıldız yine orada parlamaktadır' sözünü anımsatarak, teşekkür etti.

Yoğun gündemine rağmen Türkiye'den gelen heyeti makamında kabul eden Cumhurbaşkanı Atambayev, sıcak mesajların ardından ayrıldı.

Kırgızistan ziyaretleri kapsamında Kırgızistan devletinin zirvesi ile görüşen Türk heyetini, Cumhurbaşkanı'nın ardından Kırgızistan Meclis Başkanı Jeenbekov Asibek Sharipovich makamında kabul etti. Meclis Başkanı Sharipovich, kabulde yaptığı konuşmada, kardeş Türkiye'den gelen misafirleri misafir etmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, Avrasya Kakınma Belediyeler Birliği'nin merkezini Bişkek seçilmesinden duydukları mutluluğu ifade etti.

“KIRGIZİSTAN'IN ALT YAPI VE ÜST YAPISINI BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ”

Göçlerin ardından iki devlet olan iki ülkenin ayrı millet olmadığını vurgulayan Çetinkaya ise dilin, dini ve kanın bir olduğunu kaydetti. Türkiye'nin ekonomisinden örnekler veren Çetinkaya, Türkiye'nin bugün dünyanın en büyük 17. Ekonomisi ve turizmde birinci sırada olduğunu belirterek, bunun arkasında başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve onun arkasındaki milletin olduğunu bildirdi. ”Kırgızistan bizim canımızdır, kardeşimizdir” diyen Çetinkaya, Kırgızistan'ın kalkınmasını birlikte inşa edeceklerini vurguladı.

Çetinkaya, Avrasya Kalkınma Belediyeler Birliği'nin merkezinin Kırgızistan olarak belirlendiğine de dikkat çekerek, şehirlerin alt yapı ve üst yapılarını iki ülkenin yapacağını, böylelikle Kırgızistan'da daha hızlı büyümenin sağlanacağını aktardı.

“ÇETİNKAYA’YA FAHRİ PROFESÖRLÜK ÜNVANI”

Kırgızistan'ın 80 yıllık Yusuf Balasagun Milli Üniversitesi 4 Türk'e aynı anda profesörlük ve doktora unvanı verdi. Köklü bir geçmişe sahip olan üniversitenin bilim kurulu, Türk dünyasına hizmetlerinden dolayı AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Necati Çetinkaya, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan'a fahri profesörlük, Avrasya Kalkınma Platformu Genel Başkanı Hasan Cengiz ile Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a fahri doktora unvanını layık gördü. Bir çalışma ziyareti için Kırgızistan'da bulunan heyete, üniversitede düzenlenen tören ile unvanları takdim edildi.

Türkiye'de az sayıda kişiye verilen fahri profesörlük unvanı, Kırgızistan'ın Yusuf Balasagun Üniversitesi bunu iki Türk siyasetçisine layık gördü. Üniversitenin merkez kampüsünde düzenlenen törene gelen Türk heyetini, üniversite öğrencileri Türkiye ve Kırgızistan bayrakları ile coşkulu bir şekilde karşıladı.

Rektör İskender İsamidinov'un özel ilgilendiği heyet daha sonra üniversitenin akademisyenleri ve öğrencilerinin doldurduğu salona geçti. Burada bir konuşma yapan Rektör İsamidinov, bilim kurulunun 30 Kasım 2012'de yaptığı toplantıda bu isimlere doktora ve profesörlük unvanı vermeyi kararlaştırdığını söyledi. İsamidinov, üniversitenin tarihçesinden de bahsederek, bu durumun ilk olduğunu, ilk kez iki kişiye fahri profesörlük, iki kişiye de fahri doktora verildiğinin altını çizdi. Rektör İsamidinov, daha sonra tek tek unvanları ve cübbeleri takdim etti.

Profesörlük unvanını alan AK Partili Necati Çetinkaya, bu unvanı kendilerine layık görenlere teşekkür ederek, uzun süre devlette görev yaptığını ve Türkiye'de en uzun valilik yapan birisi olarak artık bu üniversitenin bir üyesi olduğunu dile getirdi. Üniversitenin artık öğretim görevlisi olduğunu ve bundan onur duyduğunu kaydeden Çetinkaya, öğrencilere ve akademisyenlere iki ayrı ülke ama bir milletiz. Birbirimizi özlemiştik, bu özlemi gideren rektöre şükranlarımı sunuyorum” diye seslendi. Çetinkaya, salondakilere Türkiye ile Kırgızistan'ın tarihi gönül bağlarından bahsederek, bugünün kendisi için tarihi bir gün olduğunu belirtti.