Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 6 Eylül 2021 Pazartesi günü açılacak okulların fiziki yetersizlik, hijyen kitleri ve temizlik malzemelerinden yoksun olduğunu vurguladı.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Emre, 2 Nolu Şube Başkanı Emin Erkan Şenol, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Adana İl Başkanı Mutlu Gül ve sendikanın yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Dr. Şevkin, Covid-19 virüsünün ‘Delta’ varyantının arttığını, dolayısıyla okullarda gerekli koşulların sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de taşımalı eğitim sisteminin de eğitime büyük bir darbe vurduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Ülkemizdeki 20 bin köy okulunun kapatılması hiçbir mantıkla izah edilemez. Her köyümüzde, mahallemizde mutlaka okul ve öğretmen bulunmalıdır. Kapatılan köy okulları mutlaka açılmalıdır” dedi.

“ÖĞRENCİLERDEN MALZEME İSTENİYOR”
Sağlık ve Eğitim Bakanlıklarının maske, mesafe, hijyen, aşı ve PCR testini hatırlattığını ancak okulların açılmasına kısa bir süre kala bu malzemelerin ve uygulamaların hayata geçirildiğine dair bir emare bulunmadığını ifade eden Dr. Şevkin, 2020 istatistiklerine göre Türkiye’de örgün eğitimde toplam 68 bin 589 okulda toplam 18 milyon 241 bin 881 öğrencinin bulunduğunu ve çocukların hayatının riske atılamayacağını vurguladı.

Öğretmen açığına da işaret eden Dr. Şevkin, resmi rakamlara göre 140 bin öğretmen açığı olmasına karşın sadece 40 bin atama yapılacağını, ek 40 bin atamanın da bir an önce hayata geçirilmesi  gerektiğini söyledi.

Eğitim-öğretimin parasız olması gereğine de işaret eden Dr. Şevkin, yurdun bir çok bölgesinde ve Adana’nın kenar mahallelerinde çocuklarını devlet okuluna dahi göndermekte güçlük çeken yoksul ailelerin bulunduğunu ancak öğrencilerden A4 kâğıdı, ıslak mendil gibi çeşitli malzemeler istenmesinin Türkiye’ye yakışmadığını söyledi.

Bir çok okulda sınıf mevcudunun aşırı olduğuna da işaret eden Dr. Şevkin, ödenek yokluğu nedeniyle okulların sancılı bir şekilde açılacağını sözlerine ekledi.

EMRE: ÖĞRETMENİN PARASI YOK!
Ziyareti için Dr. Şevkin’e teşekkür eden Eğitim-İş 1 Nolu Şube Başkanı Seher Emre ise Türkiye’de hâlâ okuma-yazma bilmeyen insanların olmasından duyduğu üzüntüyü paylaştı. Emre, öğretmensiz okul olmasının da aileleri ve çocukları umutsuzluğa sevk ettiğini söyledi. Ekonomik olarak öğretmenlerin de zorluk çektiğini dile getiren Emre, geçim sağlayamayan öğretmenlerin eğitime ve bilime harcayacak paralarının olmadığına vurgu yaptı.