CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Kamu-Özel işbirliğiyle yapılan ve bütçeye ağır bir yük olan şehir hastanelerindeki usulsüzlüklere dikkat çekti. Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı raporunda, İstanbul Çam ve Sakura, Konya, Adana, Elazığ, Eskişehir, Isparta, Kayseri, Manisa, Mersin, Ankara Bilkent ve Bursa Şehir Hastaneleri için doğalgazdan elektrik enerjisi üreten trijenerasyon tesisinin fiili tamamlama tarihinde teslim edilmediğinin tespiti yapıldığını belirten Bulut, “Tesisler devreye girseydi şehir hastanelerinin elektrik giderlerinde yaklaşık %25-%30 civarında tasarruf sağlanacaktı. Ancak Sayıştay hem Sağlık Bakanlığı’nı hem de şehir hastanelerini işleten şirketleri geçen yıl da uyarmasına rağmen tesisler tamamlanmadı” dedi.

ŞİRKETLERE USULSÜZ ÖDEME 

2019 yılında bu nedenle oluşan kamu zararının, şirketten tazmin edileceğinin belirtilmesine rağmen son iki yılda Sağlık Bakanlığı’nın zararın tespitine ve şirketlerden tahsiline ilişkin herhangi bir çalışma yapılmadığının Sayıştay raporlarıyla ortaya çıktığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Sağlık Bakanlığı’nın henüz işletmeye bile alınmayan, kullanılmayan trijenerasyon tesislerinin bakım ve onarımı için şirkete ödeme yaptığını görüyoruz. Henüz çalışmayan tesise yapılan ödeme neyin nesi? Kaldı ki bu sistemlerin bakımından ve onarımından sözleşme gereği, şirketler sorumlu.  Sayıştay’ın geçen yıl ki raporuna rağmen, zararın tespitine veya şirketlerden tahsiline ilişkin sonuçlanmış bir çalışma yapılmadı. Sağlık Bakanlığı şirketlerden tahsil etmesi gereken bedelleri almadığı gibi devletin kasasından fazla ödeme yaptı. Burada da kamu zarar uğratıldı.

ŞEHİR HASTANELERİ KÖR KUYU

‘Milletin cebinden bir kuruş çıkmıyor’ denilen şehir hastaneleri için bütçeden devasa paralar ödendiğini kaydeden Bulut, bütçeden aktarılan paralar yetmiyormuş gibi, şehir hastanelerini işleten şirketlere, usulsüzce ödemeler yapıldığını kaydetti.  Bugüne kadar şehir hastanelerine harcanan miktarın ve daha ne kadar harcanacağının “ticari sır” gerekçesiyle açıklanmadığının altını çizen Bulut, “Şehir hastanelerinden usulsüzlük fışkırıyor. Şehir hastaneleri kör bir kuyu gibi, ne verirsen yutuyor” dedi.