Yavuz Tekeli, Turgut Özal'ın 17. ölüm yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, Özal'ın dünyanın ve ülkemizin önemli siyaset adamlarından birisi olduğunu belirterek, "O, milletimizin ve ülkemizin ufkunu dünyaya açmıştır. O, yaptığı hizmet ve uygulamalarla Türkiye'yi çağ atlatmış, Türkiye'yi dünyaya açmıştır. Ölümünün 17. yılında saygı. minnet ve rahmetle anıyor, milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.
Turgut Özal'ın çok iyi bir devlet adamı ve lider olduğunu vurgulayan Yavuz Tekeli, "Yaptığı icraatlar ve ortaya koyduğu siyasal anlayış ile ülkemiz siyasetini geliştiren ve ülkemizi dünyaya açan Turgut Özal, adını ülkemiz siyasi tarihine ve dünya liderleri arasına altın harflerle yazdırmıştır" diye konuştu.
Turgut Özal'ın ölümünün üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen insanların özleminin daha da arttığını ifade eden Yavuz Tekeli, Demokrat Parti iktidarlarında olduğu gibi aynı gelenekten gelen Turgut Özal döneminde de Türkiye'de insanların ekonomik sıkıntı yaşamadığına ve 1983-1991 döneminde Türkiye ekonomisinin ortalama yıllık yüzde 5,2 oranında büyüdüğüne dikkati çekerek, "Demek ki, Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel ve Turgut Özal'ın çizdiği yoldan devam etmemiz lazım. Çünkü o yol milletimize refah ve mutluluk getiren yol olduğu yaşadığımız günlerde bir kez daha bütün çıplaklığıyla anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.
Özal'ın Türkiye'nin  dışa açılmasında, askeri bir darbe sonrasında liberalleşmesinde, dünya devleti olmasında çok büyük çabalar sarfettiğini vurgulayan Yavuz Tekeli,  "Turgut Özal bu millete çok şey vermiştir. Hayatını bu millete adamıştır. Zaten bu yolda da hayatı sona ermiştir. Millet olarak çok güzel hasletlerimiz var. Ama hayattayken bazı insanların kıymetini yeteri kadar bilemiyoruz. Öldükten sonra onların değerini anlamaya çalışıyoruz. Bunların başında da rahmetli Özal ve Menderes geliyor. Her ikisinin döneminde de Türkiye parlak yıllar geçirmiştir. Bu vesileyle, 8. Cumhurbaşkanımız Sayın Turgut Özal'ı bir kez daha sevgi, saygı ve minnetle anıyor, halkımıza başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun" şeklinde konuştu.